Krijn de Koning toont in de grote zaal een installatie die hij maakte in onze programmalijn ‘Ultimate Playground’. Daarbij krijgen gevestigde kunstenaars de gelegenheid om datgene te doen waar ze misschien al wel jaren van dromen, maar nooit aan toe zijn gekomen. Het is de ultieme mogelijkheid om als kunstenaar te experimenteren, met de tentoonstellingsruimte als ‘speeltuin’.

Alle grote projecten die Krijn de Koning voor tentoonstellingen maakt, werken met het idee van de ‘gegeven’ plek, vaak een zogenaamde ‘lege’, maar uiteraard nooit echt neutrale, tentoonstellingsruimte. Voor de kunstenaar is deze ruimte het vertrekpunt om na te denken over welke beeldende mogelijkheden er liggen en wat hij interessant vind om specifiek in de situatie te laten zien. Er is dus altijd sprake van een dialoog tussen de ruimte en het werk, zowel in de totstandkoming als in de uiteindelijke vorm.

Voor ‘Ultimate Playground’ heeft de Koning doelbewust dit gegeven een complexe factor meegegeven. Hij heeft, voordat hij aan een werk ging, een bestaande ruimte van buiten naar binnen gehaald en in de grote zaal van het Kunstenlab geplaatst. In dit geval een 10 bij 3 meter grote (licht geruïneerde) bouwunit. Vervolgens heeft hij gekeken hoe in de ontmoeting tussen deze twee verschillende specifieke plekken, je een autonoom ruimte-omvattend werk kan maken. Een werk dat zowel vragen oproept over de identiteit van een kunstwerk als die van een architectonische ruimte. Een ruimte, die in zijn gebruik en in zijn betekenis, zowel het ‘voorwerp’ als het ‘onderwerp’ van het werk is.

 

Krijn de Koning: ‘Wat ik zo bijzonder vind, is dat de bouwunit, eigenlijk een ongelofelijke non object is, iets waar iedereen langs rijdt en waar niemand naar kijkt, het is niet meer in gebruik en afgeschreven. Maar als je echt gaat kijken is er toch ook heel veel aan te zien. En dat is natuurlijk wat er gebeurt als je dit ding in één keer als object in de ruimte zet, een ruimte die is geconditioneerd om te kijken naar iets. Dat is een ongelofelijke transformatie’.

 

Opening
De tentoonstelling wordt op zondag 10 april om 15.00 uur feestelijk geopend door Mieke Conijn, directeur Kunstenlab. Aansluitend worden de tentoonstellingen 'The Blind Spot' van Bram Wouters en 'Project 72' van Marc Fabels geopend. Je bent van harte welkom!

Toegankelijkheid tentoonstelling
Lees hier meer over de toegankelijkheid voor mindervalide en de mogelijkheden voor een prikkelarm bezoek aan het Kunstenlab. 


Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Deventer, provincie Overijssel en het Mondriaan Fonds. Met speciale dank aan Welman units voor het beschikbaar stellen van de kantoorunit. 

A placed space

9 april 2022 t/m 15 mei 2022
Grote Zaal

 

Bezoek het facebook event: