Natuurlijk veehouden is een werkwijze die uitgaat van het agro-ecologische gedachtegoed. Daarbij staat het versterken van natuurlijke processen en balans tussen mens, dier en bodem centraal. Die betere balans past in een wijdverbreide trend van streven naar duurzaamheid.  

De principes en mogelijkheden van natuurlijk veehouden zijn nu nog alleen bekend bij experts. Platform Natuurlijke Veehouderij en provincie Overijssel vinden het van belang dat deze vorm van vee houden gangbaar wordt en dat veehouders en dierenartsen het in hun dagelijkse praktijk gaan toepassen.

Matthijs Bosman, Lobke Meekes en Martina Florians, de drie kunstenaars die deelnemen aan het project, werden geselecteerd uit een groep van acht kunstenaars. In december 2017 presenteerden zij de resultaten van hun onderzoek aan genodigden in de conferentiezaal van het Provinciehuis in Zwolle. 

Martina Florians
Martina Florians ontwikkelde voor Natural Farm Lab de Generatie-Agenda voor boerenfamilies. Hiermee staan boeren stil bij hun eigen verhaal en krijgen daarmee handvatten voor hun toekomstplannen. Lees hier het verslag van haar eindpresentatie.   

Lobke Meekes
De vraag naar meer biodiversiteit en betere zorg voor bodem en dier is belangrijk. Maar wat vragen wij daarmee van boeren? Met welke uitdagingen worden zij dagelijks geconfronteerd? Lobke Meekes zoekt het uit door met het project Proefboer zelf boer te worden. De vraag naar meer biodiversiteit en betere zorg voor bodem en dier is belangrijk. Maar wat vragen wij daarmee van boeren? Met welke uitdagingen worden zij dagelijks geconfronteerd?  Lees het verslag van haar eindpresentatie hier. 

Lees hier een interview met Lobke Meekes over dit bijzondere project en haar concept.


Matthijs Bosman
Een groot deel van de voedselprijs wordt bepaald door vijf inkoopkantoren voor supermarkten. ‘Wat als we die machtige kantoren eens weghaalden?’, dacht Matthijs Bosman. Hij bedacht Superland, de grootste niet-bestaande supermarkt van Nederland. Lees hier het verslag van zijn eindpresentatie.

In 2019 geeft In 2019 geeft Matthijs Bosman een vervolg aan zijn project 'Superland':

Lees hier het interview met Matthijs Bosman over zijn project 'Superland' 

Bekijk hier de teaser die Matthijs Bosman heeft gemaakt. 
Bekijk hier de commercial die Matthijs Bosman heeft gemaakt. 
Natural Farm Lab is een samenwerking van Agri meets Design met Kunstenlab, provincie Overijssel en Platform Natuurlijke Veehouderij. Mogelijk gemaakt door provincie Overijssel.