Onze lichamen dragen sporen van voorgaande generaties met zich mee. De illusie dat we ons leven beginnen met een schone lei, is doorgeprikt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je als mens in de baarmoeder niet alleen fysiek DNA van onze (voor)ouders meekrijgt, maar er ook trauma’s worden doorgegeven. The Body Keeps the Score is een groepstentoonstelling over intergenerationeel trauma.

Trauma’s kunnen jarenlang sluimeren en plots een uitweg in je lijf vinden. In hartkloppingen op vreemde momenten, of angst voor dingen waar je zelf geen nare ervaring mee hebt gehad. Als een choreografie van je lijf, een landkaart gebaseerd op gebeurtenissen die je zelf niet bewust hebt ervaren, maar je (voor)ouders wel hebben doorleefd. Er lijkt gelukkig steeds meer ruimte te ontstaan om emotionele pijn te uiten en bespreekbaar te maken.

The Body Keeps the Score is een groepstentoonstelling waarin Yuki Kho en Maurits de Bruijn een aantal kunstwerken tonen waar sporen uit het verleden zichtbaar en onzichtbaar aanwezig zijn. Soms enkel als voorzichtig vermoeden. Het zijn sporen die pas te herleiden, te begrijpen en te verzachten zijn, als je je eigen geschiedenis kent. Hoe heeft je lijf, hoofd en identiteit de meest kwetsbare ervaring van jouw (voor)ouders opgeslagen? En hoe ga je ermee om wanneer hun verhaal in jouw lichaam opstaat? De getoonde kunstenaars zijn soms expliciet, soms impliciet met dit thema bezig in hun werk.

Opening
De tentoonstelling wordt op zondag 17 juli om 16.00 uur geopend door Tatjana Almuli, schrijver van de roman 'Ik zal je nooit meer', een persoonlijke geschiedenis over uitgestelde rouw en intergenerationeel trauma.

Finissage
Op zondag 28 augustus sluiten we de tentoonstelling feestelijk af. Tussen 15.00-17.00 uur kun je de tentoonstelling (opnieuw) bekijken, met andere bezoekers in gesprek gaan en de boeken over het thema inzien en aanschaffen. Ook de gastcuratoren en een aantal van de kunstenaars zijn aanwezig. Je kunt dus ook bij hen terecht met de vragen die het thema en de kunstwerken uit The Body Keeps te Score bij je oproepen. Het wordt een informele bijeenkomst, met thee, iets lekkers en een drankje.

Deelnemende kunstenaars
Lisa Ijeoma
Don Yaw Kwaning
Gerda Maas
Femmy Otten 
Pieter Paul Pothoven 
Buhlebezwe Siwani
Margherita Soldati 
Sarah van Sonsbeeck
Eva Spierenburg 

Curatoren
Maurits de Bruijn 
Yuki Kho 


Afbeelding Sarah van Sonsbeeck, Courtesy the artist/Annet Gelink Gallery, Amsterdam: fotograaf Gert Jan van Rooij
Afbeelding Femmy Otten: fotograaf Gert Jan van Rooij 

The Body Keeps the Score

16 juli 2022 t/m 28 augustus 2022
Grote Zaal