Marc Fabels toont in de projectruimte van Kunstenlab een installatie die bestaat uit 72 tekeningen en stammen hakhout die deels zijn overgoten met afgewerkte olie. Deze staan op de vloer opgesteld als een partituur voor een muziekstuk, geschreven door zijn vriend en componist Folkert Buis. De geluiden die onderdeel zijn van deze bijzondere compositie zijn opgenomen in de autogarage die zich tot voor kort tegenover Kunstenlab bevond. Daarmee verbindt de kunstenaar verschillende werelden, tijden en verhalen met elkaar.

De kunstenaar is gefascineerd door patronen die niet onmiddellijk zichtbaar zijn. Denk aan de schijnbaar willekeurige vormen van bomen, de nerven in het hout, bandensporen in het zand – altijd hetzelfde, maar nooit gelijk. Die patronen ziet hij ook terug in herinneringen en hoe we met allerlei fragmenten die we waarnemen en opslaan steeds nieuwe verhalen vormen. Verhalen die grotendeels worden ingevuld door eigen belevenissen en ideeën, en deels zijn aangevuld door verhalen van anderen. Een herinnering ziet hij dan ook niet als een vaststaand gegeven, maar als een verzameling van fragmenten die voortdurend in beweging zijn. Met dit nieuwe werk vertelt Fabels een verhaal over zijn vader en zijn jeugd. Als kind was hij veel in de autowerkplaats van zijn vader te vinden. Daar speelde hij temidden van allerlei onderdelen, omringd door de geur van verse autobekleding en afgewerkte olie. Die geur staat niet alleen in een schijnbaar contrast met het hout, maar roept ook herinneringen op aan een wereld waarin fossiele brandstof nog gelijkstond aan ‘vooruitgang.’

In zijn installatie kan de toeschouwer de geur bijna proeven, waarbij er misschien ook allerlei eigen herinneringen loskomen. Alle elementen in de tentoonstelling vormen samen zowel een hommage aan zijn op 72-jarige leeftijd overleden vader en de garage waarin hij opgroeide, als aan de constellatie van verhalen en herinneringen die zichtbaar en onzichtbaar door de ruimte bewegen.

Opening
De tentoonstelling wordt zondag 10 april om 15.00 uur feestelijk geopend. Componist Folkert Buis zal tijdens de opening een deel van de compositie ten gehore brengen. Aansluitend gaat Joost Wolters, directeur Het Kunstgemaal, in gesprek met de kunstenaar over zijn tentoonstelling. Daarnaast worden de tentoonstellingen van Krijn de Koning en Bram Wouters geopend. 

Toegankelijkheid tentoonstelling
Lees hier meer over de toegankelijkheid voor mindervalide en de mogelijkheden voor een prikkelarm bezoek aan het Kunstenlab. 

Project 72

9 april 2022 t/m 15 mei 2022
Projectruimte

 

Bezoek het facebook event: