Kunstenlab kiest in haar tentoonstellingsprogramma voor vertraging. We leven in een snelle wereld waarin de ontwikkelingen elkaar in een razend tempo opvolgen en velen zich gedwongen voelen mee te bewegen. Tegen de maatschappelijke trend van versnelling gaan we komende jaren met meer aandacht en rust terug naar de kern: bijdragen aan de verdieping van de kunstenaarspraktijk. Omdat we ervan overtuigd zijn dat vertragen een grote kwaliteit is en in de huidige turbulente tijden meer dan ooit van belang.
Met onze keuze voor vertraging kiezen we voor minder: minder tentoonstellingen en minder activiteiten. Maar vertragen betekent niet bepaald achterover leunen en minder doen, maar het vraagt om een bewuste stap. En er komt iets beters voor in de plaats: immers door minder te doen ontstaat er meer ruimte om terug te gaan naar de essentie, met meer tijd voor extra aandacht, meer verdieping, meer ruimte voor experiment, voor onverwachte uitkomsten, meer tijd voor het proces, voor omzwervingen, sudderen en meer reflectie.
In de aard van wie we zijn en welk podium we willen bieden, kiezen we kunstenaars op basis van hoe iemand te werk gaat, in plaats van dat we in ons programma specifieke thema’s of materialen centraal stellen. In deze tijden van polarisatie en overheersende thema’s vinden we het meer dan ooit van belang om kunstenaars de ruimte te geven om vanuit hun eigen intuïtie onderzoek te doen. In een ander tempo en eigen ritme. Met andere, onbekende resultaten.
Publieksactiviteiten Close-up
De vertragingsstrategie zal doorwerken in alles we doen en gaat ook voelbaar zijn voor onze bezoekers. Bij iedere tentoonstellingsperiode organiseren we onder de titel ‘Close-up’ op vaste momenten een reeks van inhoudelijke publieksactiviteiten zoals een (online) studiobezoek bij de kunstenaar en een diner tijdens de opbouw in gezelschap van de kunstenaars. Met dit programma betrekken we je nog meer bij het verhaal van de kunstenaar. We laten niet alleen het eindresultaat zien, maar maken je ook graag deelgenoot van het proces en het onderzoek. We nodigen je van harte uit om aan te schuiven bij een Opbouwdiner of studiogesprek bij de kunstenaars om dit waardevolle proces van dichtbij te ervaren.