Kunstenlab kiest voor vertraging. We leven in een snelle wereld waarin de ontwikkelingen elkaar in een razend tempo opvolgen en velen zich gedwongen voelen mee te bewegen. Tegen de maatschappelijke trend van versnelling gaan we komende jaren met meer aandacht en rust terug naar de kern: bijdragen aan de verdieping van de kunstenaarspraktijk. Omdat we ervan overtuigd zijn dat vertragen een grote kwaliteit is en in de huidige turbulente tijden meer dan ooit van belang.
Met onze keuze voor vertraging kiezen we voor minder: minder tentoonstellingen en minder activiteiten. Maar vertragen betekent niet bepaald achterover leunen en minder doen, maar het vraagt om een bewuste stap. En er komt iets beters voor in de plaats: immers door minder te doen ontstaat er meer ruimte om terug te gaan naar de essentie, met meer tijd voor extra aandacht, meer verdieping, meer ruimte voor experiment, voor onverwachte uitkomsten, meer tijd voor het proces, voor omzwervingen, sudderen en meer reflectie.
De vertragingsstrategie zal doorwerken in alles we doen en is niet alleen voelbaar voor de kunstenaars, maar ook voor de bezoekers, voor onze organisatie en voor onze partners.
Laboratorium
Het zit niet voor niets in de naam die we al vanaf 2006 dragen: Kunstenlab is een laboratoriumruimte voor kunst. De laboratoriumfunctie wordt vaak toebedeeld aan het domein van de wetenschap, maar de domeinen delen een houding van nieuwsgierigheid, verwondering en verbeelding. Waar er in de wetenschap wordt uitgegaan van systematisch verkregen, geordende en meetbare kennis, komt kunst vaak voort uit het onmeetbare, onzegbare en invoelbare. Voor beide vakgebieden zijn tijd en testruimte voor ideeën en vermoedens essentieel.
Talentontwikkeling
In de aard van wie we zijn en welk podium we willen bieden, kiezen we kunstenaars op basis van hoe iemand te werk gaat, in plaats van dat we in ons programma specifieke thema’s of materialen centraal stellen. In deze tijden van polarisatie en overheersende thema’s vinden we het meer dan ooit van belang om kunstenaars de ruimte te geven om vanuit hun eigen intuïtie onderzoek te doen. In een ander tempo en eigen ritme. Met andere, onbekende resultaten. Dit is onderdeel van talentontwikkeling; een proces dat in onze visie nooit stopt. De wijze waarop wij talentontwikkeling opvatten en stimuleren gaat met name over ontwikkeling op de inhoud van het werk.
Programma
Drie keer per jaar nodigen we een gevestigde kunstenaar uit. Iemand die veelvuldig voor hetzelfde type werk wordt gevraagd, maar bij Kunstenlab de ruimte krijgt om een stap terug te zetten en te reflecteren op de eigen modus operandi. Eens per jaar nodigen we een gastcurator uit die alle ruimtes van Kunstenlab benut om een groepstentoonstelling te maken. Voor onze podiumruimte nodigen we kunstenaars uit om bestaand videowerk te tonen en onze projectruimte biedt een podium aan kunstenaars uit de regio.
Publieksactiviteiten Close-up
In iedere tentoonstellingsperiode organiseren we onder de titel ‘Close-up’ op vaste momenten een reeks van inhoudelijke publieksactiviteiten waaronder een 'Meet & Greet' in het atelier van de kunstenaar, opbouwdiner en kunstenaarsgesprek.
Artistieke visie
Kunstenlab is actief betrokken bij de relevante ontwikkelingen in de maatschappij en de wereld om ons heen. We zijn ervan overtuigd dat de kunst daar een wezenlijke bijdrage aan kan leveren en onderzoeken steeds opnieuw de rol die kunst en kunstenaars hierin kunnen vervullen.
Veel van onze activiteiten raken aan een maatschappelijk vraagstuk, een actuele thematiek of een specifieke context-gebonden vraag waar de kunstenaars zich toe verhouden. We geloven in de meerwaarde die de perspectieven, benaderingen en methoden van kunstenaars in die vraagstukken kunnen brengen. Én we zijn overtuigd van de noodzaak voor kunstenaars om hun eigen praktijk en belevingswereld te blijven ontwikkelen. Die wereld kan alleen ontwikkeld worden als er voldoende tijd, ruimte en vrijheid is om te denken en te experimenteren.