Tijdens de opening van de tentoonstelling 'A placed space' op zondag 10 april sprak Mieke Conijn, directeur Kunstenlab, een openingswoord voor Krijn de Koning. 

Het werk van Krijn de Koning gaat over kijken. De Koning wil het geconditioneerde kijken doorbreken. Dat doet hij door elementen in een ruimte te versterken of te accentueren, door zichtlijnen te scheppen of door de blik te blokkeren. Krijn de Koning is vooral geïnteresseerd in onderzoek naar de werkelijkheid om hem heen. 

Krijns werk is als een voorstelling waar je je doorheen beweegt en dat de ervaring prikkelt: het vraagt wat van je als bezoeker: je wordt van toeschouwer deelnemer. Ook in deze tentoonstelling is dat zo.

Er zit een soort dualiteit in Krijns werk. Enerzijds streeft hij soberheid en helderheid na, maar biedt tegelijk een intense beleving. Zijn werk lijkt architectuur en maakt gebruik van die vormentaal en materialen, maar is door plaatsing en kleur nadrukkelijk ook een sculptuur. Zijn werk lijkt over de zelf gecreëerde vormen en kleuren te gaan, maar gaat net zozeer over de restvormen van de omgeving eromheen: ‘volumes and voids’ noemt Krijn dit zelf. Zijn installaties zijn statisch, maar vraagt om beweging van de kijker en is daarmee heel actief. Net als architectuur lijkt zijn werk volledig doordacht en analytisch, maar het komt hoogst intuïtief tot stand.

We hebben eerder samengewerkt, in projecten waar je inderdaad – zoals je signatuur is – met een ingreep reageerde op een ruimte. De ene keer was het een ruimte binnen, samen met Architectuurcentrum Rondeel in het oude Kunstenlab en een keer buiten bij het oude steenfabriekje naast boerderij De Stobbenweer, hier realiseerde je Observatorium. Dit werk is opgenomen in de 100 sleutelwerken van BK-informatie. 

 

Observatorium

 

Nu staan we in deze tentoonstelling. Het werk is tegelijkertijd onmiskenbaar een ‘Krijn de Koning’ en toch volledig anders. Onze uitnodiging was anders en je hebt iets gedaan wat je nog niet eerder deed. De tentoonstelling heet daarom niet voor niets ‘A placed space’. Onze vraag, of ons aanbod was: maak je eigen Ultimate Playground. Doe dat wat je altijd al eens had willen doen, maar – mede door je succes en drukte – eigenlijk nooit aan toekomt. Het is de ultieme mogelijkheid om als kunstenaar te experimenteren, met de tentoonstellingsruimte als ‘speeltuin’.

 

 

 

 A placed space

 

‘Met mijn werk voor ‘Ultimate Playground’, 
heb ik een voor mij uniek en bijzonder onderzoek kunnen doen.
Het feit dat er expliciet werd gevraagd om iets te doen dat ik nog nooit had gedaan, 
of altijd heb willen doen, was niet alleen zeer uitdagend en inspirerend, 
maar getuigde vooral van een enorm vertrouwen in mijn werk. 
Een ideale situatie dus om echt iets te pushen en uit te proberen. 

Krijn de Koning

 

Fascinerend aan dit werk is dat het nergens lukt een volledig overzicht te krijgen. Dat is blijkbaar toch iets waar we behoefte aan hebben. Het overzicht wordt door jou deskundig geblokkeerd en je kunt niet anders dan keer op keer een andere route nemen om alle verschillende vormen, kleuren, composities en zichtlijnen te ervaren.

Mieke Conijn
d.d. 10 april 2022