In Deventer is het gemeentelijk beleid op gebied van kunst in de openbare ruimte sinds 2010 vastgelegd in de visie 'De sokkel voorbij, kunst en publieke ruimte'. De gemeente werkt met een gemeentelijke adviesraad en met een fonds dat gevoed wordt vanuit de percentageregeling.
Op buitenkunstindeventer.nl vind je een overzicht van de kunstenwerken in Deventer.
Kunstenlab begeleidde onder meer de volgende kunstopdrachten:
- Kunstopdracht voor kunstwerk Muggeplein: naar aanleiding van een buurtinitiatief en gefinancierd vanuit de Buurtvereniging. Het schetsontwerp is gemaakt door Aam Solleveld. Dit kunstwerk is op vrijdag 26 juni 2020 onthuld >>
- Kindcentrum Rivierenwijk: naar aanleiding van de nieuwbouw en gefinancierd vanuit de percentageregeling. De opdracht wordt uitgevoerd door Nacho Carbonell. Dit kunstwerk is op 28 juni 2019 feestelijk geopend >>
- Kunstopdracht Nieuwe Openbare bibliotheek Deventer: naar aanleiding van de nieuwbouw van de bibliotheek wordt door Kunstenaar Irene Fortuyn een kunstwerk in de tuin van de bibliotheek gerealiseerd en is op 6 juni 2019 feestelijk onthuld >>
- Kunstopdracht LHBTI: naar aanleiding van een motie van de raad, in opdracht van de werkgroep Diversiteit. De opdracht wordt uitgevoerd door Martijn Engelbrecht. Dit kunstwerk is 26 april 2019 onthuld >>
De adviesraad bestaat uit:
- Mieke Conijn, directeur Kunstenlab (voorzitter)
- Yoran van Boheemen, lanschapsarchitect
- Tanja Karreman, zelfstandig adviseur en secretaris Stadscuratorium Amsterdam
- Paul de Kort, beeldend kunstenaar
- Bram Kuypers, beeldend kunstenaar
- Vera Martens (ambtelijk secretaris)
Procedure
Kunstopdrachten komen tot stand op verschillende manieren;
- op verzoek van een opdrachtgever of projectleider naar aanleiding van een ruimtelijke ontwikkeling;
- op initiatief van bewoners;
- op initiatief van de adviesraad, op basis van geformuleerd beleid in de visie.
In principe wordt er gewerkt met een meervoudige schetsontwerpopdracht. De adviesraad draagt, op basis van de opdrachtformulering die samen met betrokkenen wordt gemaakt, een groslijst met kunstenaars voor.
Er is per opdracht een kleine selectiecommissie die bestaat uit direct betrokkenen (opdrachtgever, initiatiefnemer, bewoners of andere betrokkenen) en 1 of 2 leden van de adviesraad. Deze selectiecommissie selecteert de kunstenaars uit de groslijst die worden uitgenodigd om een schetsontwerp te maken én bepaalt de definitieve keuze op basis van de schetsontwerpen.
Voordat een kunstwerk wordt gerealiseerd, brengt de adviesraad een advies uit aan het College van B&W. Zij beslissen of het kunstwerk al dan niet kan worden gerealiseerd. De adviesraad brengt ook advies uit over initiatieven van anderen m.b.t. kunst in de openbare ruimte, verplaatsingen of eventuele verwijderingen. Leden van de adviesraad worden voor een periode van 4 jaar aangesteld en kunnen één keer herbenoemd worden.
De financiering van de kunstopdrachten komt meestal vanuit het Fonds Kunstopdrachten, waarin rondom nieuwe projecten een afdracht in het kader van de percentageregeling plaatsvindt. Soms komt het budget direct uit het project waarbij het kunstwerk wordt gerealiseerd. Andere keren is er sprake van financiering door de opdrachtgever zelf of door middel van extern verworven fondsen.
De afgelopen jaren is de adviesraad betrokken geweest bij de realisatie van vele kunstopdrachten.
Rol Kunstenlab
De directeur van het Kunstenlab is qualitate qua voorzitter van de adviescommissie. Daarnaast voert het Kunstenlab ook het beleid uit. Dat houdt in dat we nieuwe kunstopdrachten begeleiden (vraag onderzoeken, opdracht formuleren, groslijst maken, kunstenaars benaderen, contracten opstellen, contact tussen kunstenaar en opdrachtgever onderhouden, ondersteunen bij aanvraag vergunningen etc.). Ook fungeert Kunstenlab vaak als eerste aanspreekpunt voor buurtinitiatieven, opdrachtgevers en kunstenaars.