'Als je niet wilt dat je gezien wordt, of je wilt iets niet zien, dan zet je er een flinke heg voor.' Deze zeer gangbare methode om iets aan het zicht te onttrekken is voor kunstenaar Jeroen Doorenweerd het vertrekpunt voor ‘GREEN BLOB’. Wat echter begint als een functionele opdracht, eindigt in een ontwerp dat veel gelaagder is en autonome kwaliteit heeft.
In 2013 opent het nieuwe NS-station van Nijverdal. De nieuwbouw maakt dat het gebied ten zuiden ervan ineens een belangrijke entree tot het dorp wordt en daarom opnieuw wordt ingericht. Een aantal bestaande gebouwen detoneren in het nieuwe plan. ‘GREEN BLOB’ is het artistieke antwoord van Jeroen Doorenweerd op een stedebouwkundige kiezelsteen in de schoen van het herinrichtingsplan voor de zuidelijke stationsomgeving. Zoals de blob uit de gelijknamige Amerikaanse filmklassieker uit 1958 alles en iedereen op zijn pad verslindt, zo lijkt de GREEN BLOB de achterliggende garages in zich op te nemen.
GREEN BLOB is een haag van taxusplanten die dicht op elkaar zijn aangeplant. De haag is 10 jaar lang, van 2014 – 2024, jaarlijks door de kunstenaar bijgeknipt in grote, hobbelige, amorfe vormen. De haag is eigenlijk een soort niet-vorm, een blob die allerlei gedaanten aan kan nemen maar daar ook steeds weer uitgroeit. Het abstracte, monumentale, groene kunstwerk valt enerzijds samen met de rest van dit nieuw ingerichte stukje stationsgebied, maar tegelijkertijd springt het meteen in het oog bij treinreizigers die hier het dorp inkomen.
GREEN BLOB is niet alleen een interessante sculpturale vorm. De link naar het vroegere park en de tuinarchitectuur op deze plek, het materiaal dat zichzelf steeds vernieuwd, het jaarlijks ritueel van knippen en het onderhoud als een doorlopende sculpturale en performatieve actie maken het beeld gelaagder en daarmee nog interessanter.
Over de kunstenaar
Jeroen Doorenweerd (Terneuzen 1962) is een zeer veelzijdig beeldend kunstenaar met een inmiddels enorme lijst aan gerealiseerde werken. De aard van zijn werk is divers: van monumentale sculpturen in de openbare ruimte tot performance en werken met video en geluid. Bij opdrachten is voor Jeroen de plek, de situatie altijd uitgangspunt. Hiervoor snuffelt hij rond, praat met mensen. Hoe kan de lokale situatie sterker worden gemaakt en de beleving ervan worden geïntensiveerd? Ook het ambacht en zijn rol als kunstenaar komen regelmatig terug in zijn werk.
www.jeroendoorenweerd.com
GREEN BLOB is tot stand gekomen in opdracht van de gemeente Hellendoorn, onder begeleiding van het Kunstenlab