Domas van Wijk maakt een geluidsinstallatie waarin verschillende platenspelers en subwoofers met elkaar in verbinding worden gebracht, elk onderdeel aangedreven door het geluid van de ander. Geluidsgolven zijn immers verplaatsingen van lucht. Dit gegeven is soms letterlijk voelbaar: wanneer er harde muziek afspeelt kun je de bas op je huid voelen. De kunstenaar gebruikt in deze installatie de geluidsgolven van de ene platenspeler om de andere aan te drijven. Zo blazen de platenspelers in deze installatie elkaar continue nieuw leven in.

Een interessant effect van deze aandrijving is dat de toon van het geluid niet vaststaat. De toon neemt langzaam toe en vervolgens weer af, als een windvlaag die niet constant is in kracht. Daarbij kan je je als toeschouwer afvragen wie of wat hetgeen is dat de installatie draaiende houdt en het karakter ervan bepaalt. Is het de kunstenaar, of is het uiteindelijk het werk zelf?

Domas van Wijk is gefascineerd door de vraag wat het betekent om te creëren. Hoe ontsprong de eerste creatie en wat is creativiteit eigenlijk? ‘Het begin’ is ook iets dat Van Wijk bezighoudt. Het begin van een toon of idee, maar ook van ons als mens en het universum waarbinnen we ons begeven.

Voor zijn geluidsinstallatie koos Van Wijk een specifiek geluid: de eerste toon van Stanley Kubrick’s film ‘2001: Space Odyssey.’ Daarin klinkt het stuk ‘Atmosphères' van György Ligeti. De eerste minuut van het stuk bestaat uit één vaste toon waarin de componist ‘stilstand’, of ‘het niets’ wilde uitdrukken. Daarom laat Kubrick het horen vóórdat zijn film visueel begint: het is het ‘niets’ dat voorafgaat aan het ‘iets.’
De scene die zich vervolgens ontvouwt gaat over menselijke evolutie, en de aanzet van deze scene is precies wat de installatie van Domas van Wijk drijft.


Opening
De tentoonstelling wordt zondag 12 september om 15.30 uur geopend door Alphons ter Avest, beide kunstenaars hebben intensief samengewerkt tijdens de tweede editie van de IJsselbiënnale. Aansluitend vindt de opening paats van het programma 'S O L I T A I R of S O L I D A I R' rond stichting Y. De opening begint om 15.00 uur en duurt tot 17.30 uur. 

Woestijn Roos

11 september 2021 t/m 17 oktober 2021
Grote Zaal