Philip Vermeulen presenteert in het Kunstenlab twee installaties 'Fanfanfan' en ‘Chasing the dot’ waarin hij natuurkundige verschijnselen als licht, geluid en beweging manipuleert. De kinetische ‘hypersculpturen’ bewegen met zo’n hoge snelheid dat de fysieke eigenschappen van de materialen voor je ogen lijken te vervormen. De installatie ‘Chasing the dot’ is ontwikkeld vanuit het werk 'More Moiré. De installatie 'Chasing the dot' is te zien als een metrum van klank in een gedicht, maar dan visueel; een ritme in kleuren; een etude voor visuele gedichten.

De kunstenaar maakt voor zijn installaties etudes die veelal zacht en speels beginnen. Ze lonken je, wenken je dichterbij en betoveren. Maar wanneer je als toeschouwer gehypnotiseerd het kunstwerk nadert, verandert het eerst zo lieflijke tafereel. Het tempo wordt steeds verder opgeschroefd zodat alle vormen, kleuren en geluiden kolken en razen. Het prettige gevoel maakt plaats voor ongemak en dreiging, waarbij de grenzen van de fysieke zintuigen en de mentale impact worden opgerekt. Net zolang totdat het knapt en je als toeschouwer met huid en haar wordt opgeslokt en uitgespuugd. Maar wanneer de rust dan ten slotte weerkeert en je opgelucht ademhaalt, zou je het eigenlijk direct nog eens willen ondergaan. Al is het alleen maar om te kijken of de ervaring een tweede keer ook zo intens voelt.

Inmiddels kent de kunstenaar de fysieke grenzen van zijn installaties. Momenteel onderzoekt hij samen met Stroom Den Haag, Marcus Graff en Vera van den Burgh hoe hij machine learning, een vorm van kunstmatige intelligentie, kan inzetten om zijn installaties een eigen compositie en leven te laten leiden. Als een orkest dat driftig doorspeelt terwijl de dirigent de macht overgegeven heeft aan een zorgvuldig geïnstrueerd en opgeleid systeem.

 

 

Masterclasses
Philip Vermeulen geeft op woensdagmiddag 10 november een masterclasses aan studenten van Artez Hogeschool voor de Kunsten en de Universiteit Twente.  

Opening
De tentoonstelling ‘Vèrsmelten Versmólten’ wordt vrijdag 5 november om 19.30 uur geopend. Aansluitend opent de tentoonstelling Studying the stone van Lisa Maartense. Kunstenlab is die avond open vanaf 19.00 uur tot 22.00 uur. 

Coronatoegangsbewijs verplicht
Bij de opening vragen wij u een coronacheck-app, herstel- of testbewijs te tonen. Vooraf reserveren is niet noodzakelijk.

Tentoonstelling Vèrsmelten Versmólten

5 november 2021 t/m 5 december 2021
Grote Zaal