'Stone is a primal matter, inhuman in its duration. Yet despite its incalculable temporality, the lithic is not some vast and alien outside. A limit-breaching intimacy persistently unfolds. Hurl a rock and you'll shatter an ontology, leave taxonomy in glistening shards'.

Jeffrey Jerome Cohen

 

Lisa Maartense toont in de projectruimte en Kunstenlabsteeg haar onderzoek naar de wereld om haar heen. De kunstenaar verzamelt aardse materialen, ze bewondert en bestudeert deze alsof zij ze nooit eerder heeft gezien. Voor deze tentoonstelling werpt ze haar blik op een van de meest solide materialen ter wereld: steen. Het is overal op aarde te vinden en bevindt zich ook daarbuiten: oneindig veel sterrenstof, planeten en meteorieten bewegen zich op dit moment door de kosmos. Het is de materie waar bergen uit bestaan, om vervolgens door de elementen te worden afgebroken tot steen, puin, gruis en kiezels in rivieren. Het is een grondstof maar ook een materiaal dat ons draagt, waar we ons sinds mensenheugenis veilig in voelen om in te schuilen en wonen.

Er is bijna geen plek op aarde waar steen niet op een of andere manier aanwezig is. Een steen draagt ook zwaarte met zich mee, letterlijk in het gewicht maar ook in de onbevattelijke tijdlagen en werelden die erin besloten liggen. Wat gebeurt er als dit materiaal met nieuwe ogen bekeken wordt en de kunstenaar het aan ons laat zien als het wonder dat het eigenlijk is? Een tastbaar geworden stuk diepe tijd.  

In de projectruimte zal Lisa Maartense een soort laboratorium of verzamelplek inrichten voor haar onderzoek naar stenen. Hier toont ze de door haar gevonden objecten stuk voor stuk, als een soort wonderkamer waarin ze haar bevindingen met de toeschouwer deelt. In de Kunstenlabsteeg is haar project ‘Chromosphere’ te zien. Een site specific muurschildering met een ander element waar we niet zonder kunnen: licht. Voor deze muurschildering werkt ze met fotochemische pigmenten, die verkleuren bij de blootstelling aan licht.

Opening
De tentoonstelling ‘Studying the stone’ wordt vrijdag 5 november om 19.30 uur geopend samen met de tentoonstelling Vèrsmelten Versmólten van Philip Vermeulen. Kunstenlab is die avond open van 19.00 uur tot 22.00 uur. 

Kunstenaarsgesprek
Op zondagmiddag 21 november vertelt Lisa Maartense meer over haar onderzoek en gaat zij in gesprek met Agnieszka Wolodzko (docent, filosoof en onderzoeker Bio-art verbonden aan de ArtEZ University of the Arts) en fysisch geograaf Joop Okx. Lees meer >>

 

Tentoonstelling Studying the stone

30 oktober 2021 t/m 5 december 2021
Kunstenlabsteeg en projectruimte