Bram Wouters toont in de podiumruimte van Kunstenlab een verzameling werken waarin hij hedendaagse iconen en eeuwenoude ambachten met elkaar vervlecht. Van zelfportretten van olieverf tot altaarstukken met artificiële elementen. De kunstenaar geeft daarmee een genereuze blik in zijn persoonlijke leefwereld en onderzoek, die hij voor het eerst met publiek toont.
De kunstenaar is nieuwsgierig naar waar we als mens naartoe gaan. Enerzijds is hij vol verwondering over wat de mens allemaal kan creëren. Anderzijds maakt hij zich zorgen over wat we als mens allemaal loslaten in de wereld. De programmeerbare computer is uit het dagelijkse leven niet weg te denken, toch staan we weinig stil bij diens afkomst. Technologische ontwikkelingen zoals een eerste uurwerk zijn nog maar een paar eeuwen geleden uitgevonden, de klokkenmakers en uitvinders van toen legde de bouwstenen voor nu.
Inmiddels vinden we het normaal om het over artificiële intelligentie te hebben. Wouters vraagt zich soms af of we als mens onze eigen ondergang al hebben ingezet. Door ambachtsstukken en iconische portretten te maken waarin hij moderne ontwikkelingen op een voetstuk plaatst, probeert hij vragen los te krijgen bij de toeschouwer. Waar zijn we van afhankelijk, welke kant bewegen we op en wat laten we achter?
Wanneer toeschouwers een handtekening achterlaten in het gastenboek worden ze onderdeel van het werk van de kunstenaar. Hij zal namelijk een scan maken van alle namen en hier een NFT van creëren: een uniek digitaal bestand met een beperkte oplage, als een digitaal nalatenschap van hun bezoek. De kunstenaar is gefascineerd door die tussenruimte: het moment waarop een handtekening overgaat naar een digitaal element. Andersom komt dit moment terug in het altaarstuk op het podium. Op de plek waar gewoonlijk een hostie geplaatst wordt als de belichaming van God heeft Wouters zijn eigen harde schijf geplaatst, zijn belichaming in onuitleesbare data. Zo blijft de kunstenaar zoeken naar die blinde vlek die we als mensen hebben. Al is het maar voor die ene seconde die we missen wanneer we even met onze ogen knipperen, of in dat ongrijpbare moment waarop het aardse materiaal overgaat in het digitale domein.
Opening
De tentoonstelling wordt op zondag 10 april om 15.00 uur wordt de tentoonstelling geopend. Aansluitend worden de tentoonstellingen van Krijn de Koning en Marc Fabels geopend.
Toegankelijkheid tentoonstelling
Lees hier meer over de toegankelijkheid voor mindervalide en de mogelijkheden voor een prikkelarm bezoek aan het Kunstenlab.
Tentoonstelling The Blind Spot