Sjoerd Tegelaers heeft, mede geïnspireerd door het (druk)werk van Fransisco Goya, in de zomer van 2018 een serie grafische werken gemaakt, waarin hij reflecteert op moraliteit in onze hedendaagse samenleving. Hij werpt een kritische blik op ons gedrag en laat dit in herkenbare situaties zien. Onderwerpen als verslaving, verwaarlozing, opvoeding, agressie, corruptie, trots, frustratie, domheid, egoïsme, (dieren)mishandeling, groepsdruk, onbetrouwbaarheid en woede komen aan bod.

Hoewel de onderwerpen in de Small Crimes serie voornamelijk een onschuldige aard hebben en vaak van persoonlijke aard zijn, zijn ze voor de kunstenaar belangrijk genoeg om onder de aandacht te brengen; veel kleine dingen in onze levens beïnvloeden ons gedrag op een negatieve manier. Dit zijn zaken die onschuldig lijken maar die ondertussen de deur openzetten voor veel grotere misdaden.

Sjoerd Tegelaers heeft zich via film en literatuur verder verdiept in het onderwerp moraliteit. Om vanuit een brede basis te kunnen werken, heeft hij hierbij gekeken naar wat er vanuit filosofie, religie, biologie en mythologie is geschreven over dit onderwerp.

Het werk van Sjoerd is niet belerend bedoeld en niet gemaakt om te beledigen of om te prediken, maar juist om mensen eraan te herinneren dat deze situaties bestaan ​​en dat je als individu de macht hebt om dingen ten goede te veranderen.

 

Verdieping:

Mezzotint, een grafische techniek uit de zeventiende eeuw; een inleiding van Sjoerd Tegelaers >>

Een interview met Sjoert Tegelaers in het programma Opium (NPO-radio 4), naar aanleiding van zijn verblijf in het Opium-atelier >>

 

De kunstenaar over zichzelf
Sjoerd Tegelaers: ‘Als kunstenaar en mens voel ik me verbonden met de wereld waarin we leven en de maatschappij waar ik deel van uitmaak. Onderwerpen die te maken hebben met moraliteit en de menselijke psyche of emotie zijn de inspiratie voor het ontstaan van veel van mijn werken.

Ik wil authentieke momenten laten zien. De kijker is vrij om mijn werk op verschillende manieren te interpreteren. Er is geen vooraf bepaalde waarheid.

Ik omschrijf mijn werk als beeldende poëzie. Al mijn werken zijn figuratief, maar ondanks dat er veel verhalende elementen te vinden zijn in mijn werk, onthullen ze nooit het volledige verhaal. Je ziet in zekere zin 'tussenmomenten'. Er lijkt iets belangrijks gebeurd te zijn of het staat op het punt te gebeuren. Ik maak gebruik van symbolen en metaforen. Daarom grenzen mijn werken soms aan het surrealisme en absurdisme. Ik maak graag gebruik van humor in mijn werk omdat dat herkenning creëert en het mij de mogelijkheid geeft kritisch te zijn zonder te provoceren.

Ik geloof dat in deze chaotische en soms verwarrende tijd kunstenaars belangrijk kunnen zijn om mensen (kritisch) aan het denken te zetten.

 

Opening
De tentoonsteling wordt feestelijk geopend op zondag 13 september om 15.30 uur samen met de tentoonstelling 'Unicode' van Anna Raczynska en Hannes Nienhüser. In verband met de Corona-maatregelen kunnen we een beperkt aantal bezoekers ontvangen tijdens de opening. Daarom verzoeken we je vooraf aan te melden bij info@kunstenlab.nl . Geef hierbij aan met hoeveel personen je wilt komen.

Tentoonstelling Small Crimes

12 september 2020 t/m 18 oktober 2020
Kunstenlabsteeg en projectruimte

 

Bezoek het facebook event: