Een stopbord. Een smiley. Een klavertje vier. De letter A zelf.

Mensen hebben altijd sterk vertrouwd op tekens, woorden en afbeeldingen om hun ideeën weer te geven, om betekenis over te brengen. In een wereld zonder symbolen zou je deze tekst niet eens kunnen lezen. Terwijl letterlijk alle verbale en non-verbale communicatie gebaseerd is op symbolen, is het fascinerend om te zien hoe weinig we er om geven.

Terwijl we voortdurend gebruikmaken en schakelen van en tussen de vele communicatiemogelijkheden van deze tijd, delen en interpreteren we allerlei soorten tekens zo natuurlijk dat je bijna vergeet dat er nauwelijks een logisch verband bestaat tussen een symbool en het concept dat het vertegenwoordigt. Deze schijnbaar vanzelfsprekende relaties tussen teken en betekenisgever zijn in feite slechts constructies en moeten daarom niet alleen worden geleerd, maar ook herzien en soms vernieuwd.

In hun ruimtelijke installatie "Unicode" verkennen kunstenaars Anna Raczynska en Hannes Nienhüser op speelse wijze het rijk van alledaagse symboliek door een aantal van deze concepten letterlijk opnieuw te construeren in een driedimensionale ruimte.

Verdieping:
Inleiding bij de opening van de tentoonstellingen Unicode en Small Crimes - door Patrick Mangnus (curator Kunstenlab) >>

Joanne Dijkman, docent kunsttheorie en kunstgeschiedenis aan AKI ArtEZ University of the Art, reflecteert op de tentoonstellingen 'Unicode' en 'Small Crimes'. Ze stelt zich onder meer de vraag of symbolen, die juist ontworpen zijn voor veelvuldige reproductie, door dit vele gebruik toch ook aan kracht kunnen inboeten en dat we het symbool niet langer bewust registreren, omdat het zo evident is geworden >>

Opening: 
De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op zondag 13 september om 15.30 uur samen met de tentoonstelling 'Small Crimes' van Sjoerd Tegelaers. In verband met de Corona-maatregelen kunnen we een beperkt aantal bezoekers ontvangen tijdens de opening. Daarom verzoeken we je vooraf aan te melden via info@kunstenlab.nl. Geef hierbij aan met hoeveel personen je wilt komen. 

Tentoonstelling Unicode

12 september 2020 t/m 18 oktober 2020
Grote Zaal

 

Bezoek het facebook event: