The elements of particles toont werken op papier, installaties en geluidswerken.  In ieder werk is fotografie het uitgangspunt of is fotografie te ontdekken; de kunstenaars tekenen, transformeren en schilderen met licht.

In de schilderijen van Elisabeth Schink zijn foto’s van kinderen, gemaakt met een warmtecamera, in het centrum te zien. Elisabeth schildert uni cellulaire organismes, waarin deze foto’s de ‘stamcel’ vormen. De vraag naar levensenergie, de verbinding met de dierenwereld en de tegenstelling tussen natuur en het gecultiveerde menselijke bestaan zijn voor Elisabeth onuitputtelijke inspiratiebronnen.

De ‘Zwischenbilder’ van Dirk D. Knickhoff zijn gebaseerd op een filosofische interpretatie van waarnemingstheorieën en subjectieve gezamenlijkheid. Hij gaat bijvoorbeeld in op de vraag hoelang geestbeelden op een netvlies blijven. Een geestbeeld of nabeeld is daarmee een beeld van vergankelijkheid en toekomstbeeld tegelijk.
De kunstenaar creëert een ruimte die de bezoeker vraagt te reflecteren op de eigen perceptie en de beleving daarvan. Speciaal voor deze tentoonstelling maakt Dirk voor dit werk een uitbreiding met een soundscape en nieuwe geluidsinstallatie.

Ulrike E.W. Scholder legt in haar werk en houding als kunstenaar de verbinding tussen kunst en wetenschap; beide velden gaan uit van experiment, abstractie, expressie en perceptie.
Zij onderzoekt in een serie analoge foto’s het ‘niets‘ dat zich toont. Stof is niet waarneembaar, maar alom tegenwoordig en is in een microkosmos wellicht ook een beeld van onze macrokosmos en een weerslag van onze transformerende omgeving. In een ander werk stelt zij de vraag of de elementaire levenssappen van planten wel zoveel verschillen van menselijk en dierlijk bloed.

THE ELEMENTS OF PARTICLES nodigt je als bezoeker uit heel goed te kijken, te onderzoeken en te beleven en op die manier onderdeel te worden van deze elementaire vragen in een huidige tijd die vraagt om ethiek.

Elisabeth Schink, Ulrike E.W. Scholder en Dirk D. Knickhoff zijn naast beeldend kunstenaar ook de drijvende krachten achter het kunstenaarsinitiatief Bahnhof 25 in Kleve, Duitsland.

THE ELEMENTS OF PARTICLES

27 juni 2020 t/m 30 augustus 2020
Grote Zaal