Na het succes van twee jaar geleden, hebben we opnieuw een Instruments Make Play tentoonstelling in Kunstenlab. Cathy van Eck, Paper Ensemble, Benjamin Gaulon, Tom Verbruggen (TokTek), Gijs Gieskes en Karl Klomp tonen hun zelfgebouwde en uitgevonden instrumenten en installaties.  De tentoonstelling is samengesteld door Harco Rutgers van De Perifeer

Opening Instruments Make Play
Op 27 oktober om 16.00 uur wordt de tentoonstelling geopend met een performance van Paper Ensemble.

Preview Instruments Make Play
Op zondag 6 oktober kun je al vast genieten van een aantal optredens van muzikanten tijdens Instruments Make Play on tour.

Lezing Instruments Make Play
Comonist Cathy van Eck houdt op 1 december een lezing over haar boek ‘Between Air and Electricity – Microphones and Loudspeakers as Musical Instruments. 

 

Cathy van Eck

Cathy van Eck is componist, geluidskunstenaar en onderzoeker in de kunsten. Ze richt zich op het componeren van relaties tussen alledaagse objecten, menselijke performers en geluid. Haar werk omvat performances met live-elektronica en installaties met geluidsobjecten die ze vaak zelf ontwerpt. Het resultaat zou ‘performatieve geluidskunst’ kunnen worden genoemd, omdat het elementen uit uitvoerende kunst, elektronische muziek en beeldende kunst combineert. Haar projecten werden getoond op een indrukwekkende lijst festivals en locaties over de hele wereld.

In deze Instruments Make Play expo toont Cathy van Eck haar interactieve geluidsinstallatie ‘Breeze’.

Sinds 2007 heeft Cathy een onderwijsfunctie bij het Departement voor Geluidskunst aan de Universiteit van de Kunsten in Bern, Zwitserland. Ze is regelmatig gastdocent aan andere kunst- en muziekuniversiteiten. In haar promotieonderzoek ‘Between Air and Electricity’ onderzocht ze het gebruik van microfoons en luidsprekers als muziekinstrumenten. Haar boek ‘Between Air and Electricity – Microphones and Loudspeakers as Musical Instruments’ is in 2017 gepubliceerd. Over dit boek zal ze op 1 december als afsluiting van de tentoonstelling Instruments Make Play een lezing geven.

Paper ensemble

Het Paper Ensemble is in 2007 opgericht door Jochem van Tol en ontwikkeld in samenwerking met Ibelisse Guardia Ferragutti. Ze bedachten een reeks sculpturale papieren instrumenten die voortkwamen uit een onderzoek naar geluid, luisteren en compositie. Het Paper Ensemble daagt de grenzen uit van wat we zouden definiëren als een object, een afbeelding of een geluid. Door deze geluiden in een specifieke compositie te plaatsen, goed getimed en precies gespeeld, bereiken de geluiden een muzikale en performatieve kwaliteit. Het Paper Ensemble vangt de magie van een stil materiaal en vergroot het op een poëtische en ontroerende manier. Het Paper Ensemble heeft uitvoerig opgetreden en geëxposeerd in het buitenland, vooral in Japan.

Tijdens hun recente residency bij Imadate Art Field in Echizen, Japan, hebben ze een nieuw werk ontwikkeld, geboren uit de wens om een beter begrip te krijgen van het Japanse concept Ma, ruwweg vertaald als plaatsbepaling. Een collectie van sculpturen en instrumenten, gemaakt van Echizen Washi en Italiaans papier. Omdat hun werkperiode in Japan een beetje overlapt met deze tentoonstellingsperiode, hebben we de officiële opening van de Instruments Make Play expo verschoven naar 27 oktober, zodat dan ook de performance van het Paper Ensemble plaats kan vinden. Een echo van deze performance zal daarna te zien zijn in de Instruments Make Play expo.

Met dank aan de papiermakers van Echizen, die dit werk mede mogelijk hebben gemaakt: Yanase Washi, Ryozo Paper, Ishikawa Paper Mills, Kitaro Paper, Taki Paper en Fabriano Paper.

Benjamin Gaulon/Tom Verbruggen/Gijs Gieskes/Karl Klomp

De fransman Benjamin Gaulon is kunstenaar, researcher en docent. Zijn onderzoek richt zich op de grenzen en het falen van informatie- en communicatietechnologieën; planned obsolescence, consumentisme en wegwerpmaatschappij; eigendom en privacy; via de verkenning van hi-jacking, hacking en recycling. Zijn projecten bestaan uit software, installaties, hardware, webgebaseerde projecten, interactieve werken, street art-interventies en zijn, indien van toepassing, open source.

Voor de installaties die getoond worden in de tentoonstelling Instruments Make Play werkt hij samen met Tom Verbruggen (TokTek)Gijs Gieskes en Karl Klomp

 

Naast de tentoonstelling zijn er tevens avtiviteiten die hierop aansluiten:

6 oktober Instruments Make Play on tour
Optredens van verschillende artiesten met zelfgemaakte instrumenten Meer info

3 november Perifest
Een mini-festival in De Perifeer Meer info

Lees meer over het programma Changing Perspectives 


De tentoonstelling wordt financieel ondersteund door Provincie Overijssel, Mondriaan Fonds, Gemeente Deventer, Deventer Cultuur Club en pro Helvetia, Schweizer Kulturstiftung. 

Tentoonstelling Instruments Make Play

19 oktober 2019 t/m 18 december 2019
Grote Zaal