Ter gelegenheid van hun 40-jarig bestaan, toont TAMTAM objektentheater de objecten, props, decors en video uit de gelijknamige beeldende voorstelling die in 1999 in première ging. De voorstelling wordt allang niet meer gespeeld maar deze expositie biedt een kijkje in het binnenste van een van de meest intrigerende producties van de internationaal bekende Deventer Theatergroep. Volkskrant schreef erover: “Hier krijgt beeldende kunst een werkelijk theatrale vorm met een inhoud die er toe doet”

No Problem toonde onze wereld gezien vanuit de objecten. Het laatste verslag van de succesvolle opstand van de dingen tegen de mensen. Een visioen over het einde van de consumptiemaatschappij. Op het podium stond een grote zwarte kast. De black box van een gecrashte beschaving. Het kader van deze theatermachine opende zich en toonde surrealistische scènes en videobeelden.

Een ballet van roestige tangen, een gereedschapskist die verandert in een morsige huurkazerne, een live-operatie, een vlucht in een gammel Russisch ruimteschip of dreigende objectmachines die zich klaarmaken voor de totale strijd tegen de mensen.

Anderhalf jaar was eraan gewerkt met een toegewijd team. Decorstukken en props met ingenieuze trucages werden gebouwd. De set werd ontwikkeld met een techniek die het mogelijk maakte video en live beeld op dezelfde plek te tonen. Dat was toen nog helemaal niet vanzelfsprekend. Videoclips verbonden de scènes in het verhaal over de opstand der dingen. En een heftige soundtrack begeleidde alles. Vier spelers werkten als een machine achter de schermen en het publiek zag door een opening van 80 bij 100 cm een unieke filmische voorstelling voorbijtrekken.

De voorstelling toerde destijds twee seizoenen in de Nederlandse theaters maar was ook internationaal een succes in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.


Opening

De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op zondag 22 december om 16.00 uur samen met de tentoonstellingen 'THE BOOKS HAPPEN' en 'Exposure'.


Filmavond ‘No Problem or the secret life of objects’
9 januari om 19.30 uur
Toegang gratis

TAMTAM Objektentheater presenteert de film die van de theatervoorstelling ‘No Problem or the secret life of objects’ gemaakt is. De film wordt door de makers, Marije van der Sande en Gérard Schiphorst, ingeleid en na afloop kan het publiek vragen stellen aan de makers.

Tijdens de kerstvakantie, op vrijdag 27 december en zondag 29 december zijn Marije van der Sande en Gérard Schiphorst tussen 14.00 en 16.00 uur aanwezig in het Kunstenlab. Een unieke gelegenheid hun van alles te vragen over de totstandkoming van de theatervoorstelling én de getoonde objecten!


 

RTV Oost maakte ter gelegenheid van hun 40 jarig jublileum van TAMTAM objektentheater een portret van de makers. 

Credits voorstelling 
Gérard Schiphorst: idee, decorontwerp & bouw, composities en soundtrack, video opnames en montage, speler. Marije van der Sande: idee, scenario-, beeld- & verhaaladvies, ontwerp en bouw rekwisieten, produktiebegeleiding, speler.

Met hulp van:
Eric Langendoen: Werkplaats assistent, ontwikkeling en bouw rekwisieten, Marjolein Kassenaar: Productiestage, video-editing,
Bert Nijmeijer: Licht en videotechniek, spelassistent/ /technicus
Henk Boerwinkel, Terry Lee, Jörg Baesecke, Otto te Wierik:  inspirators.
Ed Bouman, Albert Dedden, Brand interieurs: Decorbouw,
Willem Taverne, Lucie d'Herbécourt, Marja Zerec  Brendan Tangel: productieassistenten.


 

Tentoonstelling No Problem or the secret life of objects

14 december 2019 t/m 2 februari 2020
Podiumruimte