Mededeling betreft het Caronavirus: Kunstenlab is open. U kunt onze tentoonstellingen bezoeken op de reguliere openingstijden! Meer info >

Esmay Groot Koerkamp exposeert in Kunstenlab tekeningen en animaties over de liefde die verkeerd begrepen wordt. De mens is vaak wanhopig op zoek naar zijn of haar wederhelft. In Plato’s ‘Symposium’ staat liefde als onderwerp centraal. In de dialoog komen zeven Atheners samen voor een feestmaal. Tijdens het feestmaal vertelt Aristophanes over een oorsprongsmythe. Volgens deze oorsprongsmythe is de mens tegenwoordig zo wanhopig opzoek naar liefde omdat wij in het begin geheel anders van vorm waren. De verschijningsvorm van ieder mens was helemaal rond. Rug en zijde waren cirkelvormig. Ieder mens had vier armen en vier benen. Bovendien had hij/zij twee gezichten die op een ronde nek stonden. Vier oren, twee geslachtsdelen etc.

Er bestonden drie soorten geslacht: man-man, man-vrouw, vrouw-vrouw. Tot de dag dat de goden besloten de mensen uit elkaar te bliksemen. De mensen waren te machtig geworden en leken hierdoor teveel op God zelf. Sindsdien lopen wij verlangend rond opzoek naar een wederhelft.

Esmay Groot Koerkamp over haar werk:
'Ik vind mijn inspiratie in mythische en prehistorische schilderingen, tekeningen en beelden. Ik vind ze interessant omdat het volksvertellingen zijn. In deze beelden zie je waar de mensen in die bepaalde tijd mee bezig waren en wat voor hen belangrijk was. Onze verre voorouders zochten naar verklaringen en daar werden beelden aan verbonden. Die beelden werden omgezet in een beeldtaal'

'Ik gebruik het principe van beeldtaal ook in mijn werk door hedendaagse onderwerpen uit de maatschappij te verbeelden en de figuren in mijn tekeningen een symbolische waarde te geven. Hierbij maak ik zoveel mogelijk gebruik van producten en gedragingen van deze tijd. Toch gaan mijn tekeningen over dezelfde onderwerpen als duizenden jaren geleden: geboren worden, de liefde bedrijven, beproevingen doorstaan, sterven en de wedergeboorte'.

Opening:
De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op zondag 16 februari om 16.00 uur samen met de tentoonstelling Je suis Marie-Antonoinette' van Eveline Visser. 

Tentoonstelling Even if it hurts

15 februari 2020 t/m 15 maart 2020
16.00 uur
Kunstenlabsteeg en projectruimte
gratis