The Books Happen is een project van kunstenaar Henny Overbeek. Overbeek daagt collega-kunstenaars uit binnen- en buitenland uit om te reageren op zijn werk. De kunstenaarsboeken die uit deze samenwerking ontstaan zijn stuk voor stuk unieke exemplaren en elke pagina is een kunstwerk op zich. Voor het eerst worden deze kunstenaarsboeken in de vorm van een totaal installatie getoond.

Het project is gestart vanuit de naaste omgeving van Henny Overbeek. Drie elementen staan centraal in het project: collage, kunstenaarsboek én samenwerking.

Kunstenaars, vormgevers en schrijvers ontvangen een pakketje op hun deurmat of tijdens een opening. En daarmee een uitnodiging tot samenwerking, tot actie en reactie zoals in een krachtenveld van Newton!  De samenwerking daagt uit tot geforceerd controleverlies en een bundeling van ideeën tegelijk. 

Collage, als idee, gaat uit van de handeling van het samenlijmen van materialen. Materialen als archiefbeelden en mixed media die in het geval van The Books Happen worden aangevuld met meer of minder subtiele handelingen die de boeken tekenen, zoals de gang naar de andere kant van de wereld om gehavend en bewerkt terug te keren, tijdelijk kwijt te raken, of doorboord te worden door een luchtbuks. Collages zijn in dit project mixed gestures.  

Het kunstenaarsboek is vaak een gesloten en opgeborgen mysterie en bestaat dan in de schaduw van een collecties. Een museale tentoonstelling van kunstenaarsboeken is zeldzaam. The Books Happen bewijst dat we dit idee moeten bijstellen. Het resultaat van de vervlochten collages en kunstenaarsboeken is een groeiend (inmiddels meer dan 50) aantal verrassende kunstwerken die zich binnen twee kaften afspelen. De handtekening van de een loopt over in die van de ander, de lijmranden zijn zichtbaar; Er heeft zich iets afgespeeld.

In Kunstenlab treden de boeken voor het eerst buiten hun kaft en reguliere verschijningsvorm.  Ze worden soms objecten, of geluidsdragers en doen een beroep op de breedte waarin wij tegenwoordig nog lezen.
De bezoeker kan een selectie kunstenaarsboeken bekijken en voelen en daarmee deelgenoot worden van de verwondering en samenwerking.

 

Lees meer: 
Vincent Dams is een van de kunstenaars die op uitnodiging van Henny Overbeek heeft deelgenomen aan het project THE BOOKS HAPPEN. Hij vertelt over zijn samenwerking met Henny Overbeek op ons blog

 

De deelnemende kunstenaars zijn: 

Henny Overbeek &

Toon Teeken, George Korsmit, Sebastiaan Schlicher, Aldo van den Broek, Nik Christensen, Michiel ten Bokum, Rutger Floor, Paul Segers, Boris Tellegen, Simon Schrikker, Robert van Gijssel, Aukje Dekker, Vincent Dams, Nug, Egs, Jonas Ohlsson, Antonie Kleinepier, Ajla Steinvag, Gigi Blay, Undog, Ruben Gutierrez, Ilga Mignon, Nieuw Brabants Front, Patrick Mangnus, Adam Mashville, Marc Oosting, Luuk Kloosterboer, Patrick de Vries, Julien Couic, MOK-C, Gimzee, Marjolijn de Wit, Gijs van Lith, Sander van Noort, Rik van Iersel, Hamid el Kanbouhi, Wisse Ankersmit en Stan Wannet.


Opening

De tentoonstelling wordt zondag 22 december om 16.00 uur feestelijk geopend samen met de tentoonstellingen 'Exposure' en 'No Problem or the secret life of objects'

Tentoonstelling THE BOOKS HAPPEN

14 december 2019 t/m 2 februari 2020
Grote Zaal