Ian De Weerdt maakt een ruimte vullende installatie in Kunstenlab met het leeuwenmotief als uitgangspunt. De kunstenaar is hierdoor gefascineerd en jaagt als het ware op het beeldelement van de leeuw in de openbare ruimte. Daar is het al sinds mensenheugenis te vinden. Zo is één van de oudste standbeelden ter wereld de ‘Leeuwenmens.’ Het is half leeuw en half mens en werd ruim 35.000 jaar geleden achtergelaten in een rots in Duitsland. Het beeldje wordt gezien als bewijs voor de cognitieve revolutie: het vermogen van de mens om informatie uit te wisselen, te verbeelden en betekenis te geven. Het leeuwenmotief is sinds dit tijd overal terug te vinden. In de Sfinx van Gizeh tot in de Griekse mythologie. Van de banieren van ridders in de middeleeuwen tot het symbool van het Vlaamse leger. Het is afgebeeld op geldstukken en standbeelden. Het is het logo van een bekend automerk en van een grote Nederlandse bank. De lijst is eindeloos: de leeuw wordt veelvuldig gebruikt als symbool voor allerlei complexe structuren en begrippen: van religie en mythologie en van kapitaal tot macht.

De tentoonstelling ‘Mane Motif’ weerspiegelt de grote hoeveelheid diepgeworteld symbolisme. De Weerdt heeft de ruimte gevuld met een installatie van talloze gipsen beelden. Daarnaast gebruikt hij de ruimte als fotografisch laboratorium: samen met Aalt van de Glind ontwikkelt hij analoge beelden die hij als een nieuwe huid over de installatie plaatst. Deze nieuwe huid bevat foto’s van leeuwensculpturen en reliëfs in de publieke ruimte. De kunstenaar maakte ze in Deventer, Antwerpen, Venetië en andere Europese steden. Samen vertellen ze over de massasymboliek van de leeuw op dit continent. Daarmee laten ze niet alleen verschillende geschiedkundige lagen zien, maar stellen ze ook onmiskenbaar vragen over onze omgang met een machtssymbool in het heden en de toekomst. 

Opening
De tentoonstelling wordt zondag 25 juni om 15.00 uur geopend samen met de tentoonstellingen Driftwood van Theo Harmelink en 'Gun nos Tambe' van Cuentley Barbara. 

Mane motif

24 juni 2021 t/m 22 augustus 2021
Grote Zaal