De draaimolen van Superland draait traag maar onvermoeibaar rondjes, terwijl het klassieke muziekstuk Sarabande van componist Händel klinkt. Een weemoedig tafereel waar jong en oud op mee kunnen draaien. Het is toegankelijk maar zwaar, duister en vrolijk, als twee karakters van een gespleten persoonlijkheid die elkaar eeuwig afwisselen. Twee helften die elkaar nooit zullen inhalen maar het onvermoeibaar proberen. Wat Matthijs Bosman betreft is dit de ideale plek om het over iets toegankelijks maar zwaars te hebben: onze democratie. Wat als we politiek meer als een attractie zouden zien? Als we polarisatie niet zouden schuwen en minder bang zouden zijn om het gesprek aan te gaan?

Matthijs Bosman heeft niet alleen een draaimolen gemaakt, maar vooral een uitnodiging om in gesprek te gaan. Iedereen is van harte welkom voor een reeks activiteiten en gasten die in het bijbehorende programma letterlijk voorbijkomen. De draaimolen is namelijk ook een podium waarop sprekers plaatsnemen. De stoelen die er omheen staan, wachten op degenen die zich willen mengen in het gesprek dat wij nooit eerder voerden. En laat dat niet gevoerde gesprek nu precies zijn waar de kunstenaar op zit te wachten.

'Superland’ is een initiatief van de kunstenaar, dat brede interesse opwekt voor ingewikkelde onderwerpen en onderzoekt hoe mensen elkaars verhaal beter kunnen gaan begrijpen. De eerste editie ging over anders denken binnen de voedselketen. Deze tweede editie gaat over de grootste niet bestaande ideologie van Nederland. Begrijpen we elkaar steeds minder goed in Nederland? Of doorzien we elkaar beter dan ooit? Met het project 'Geloof het of niet ... een draaimolen' onderzoekt Matthijs Bosman de kracht van populisme en de waarde van polarisatie. Lees hier meer over Superland. 

Matthijs Bosman is een kunstenaar met een voorliefde voor gevoelige, maatschappelijke onderwerpen. Vanuit zijn achtergrond in de beeldende kunst, theater en stedenbouw zet hij actuele thema’s in de spotlight. Zijn projecten vinden vaak plaats in de publieke ruimte, waarbij hij voorbijgangers betrekt en een gesprek op gang brengt. Om dat gesprek inhoudelijk interessant te maken werkt hij samen met mensen uit verschillende werelden en werkvelden: van de wetenschap tot de mode, en van bouwfirma’s tot kasteelheren.

 

Programma:

17 september van 13.00 tot en met 16.00 uur
Opening 'Geloof het of niet...een draaimolen'
Op zondag 17 september vindt van 13.00 tot 16.00 uur de feestelijk opening plaats en nodigen we je van harte uit om plaats te nemen bij óf in de draaimolen onder het genot van een gratis ijsje (op = op!). Aansluitend worden om 16.00 uur de tentoonstellingen van Aam Solleveld en Marije Vermeulen geopend.  

26 september van 11.15 tot en met 15.00 uur:
60 aankomende journalisten in gesprek met Matthijs Bosman in de draaimolen
Sluit aan wanneer je wilt en denk, vraag en praat mee!

12 oktober vanaf 17.00 uur
'Fuck de politiek, ik ga naar de kermis': een avond rond de draaimolen georganiseerd door het jongerenteam van Kunstenlab 'Nieuw LABel' en Matthijs Bosman.


Afsluiting 5 november:
11.15 tot en met 15.00 uur
Dependance Radboud Universiteit Nijmegen voor 1 dag
Het onderzoeksnetwerk 'Sustainable Democracy' opent vanuit de Radboud Universiteit te Nijmegen voor één dag een dependance bij de draaimolen onder gespreksbegeleiding van Daniëlle Arets (lector journalistiek en innovatie Fontys). Praat, vraag en denk mee!

Zegt u het maar
14.30 tot en met 16.00 uur 
Algemeen inspraakmoment publiek en genodigden. 

S.O.S.
16.30 uur
De eerste State Of Society van Nederland wordt afgesloten met een indringende speech over de huidige staat van onze samenleving; uitgesproken door Karel Smouter, Nederlands filosoof, journalist en auteur van het boek 'Blauw wit rood, de boerenopstand als spiegel voor Nederland’. 

Alle activiteiten zijn gratis en voor iedereen toegankelijk.

Meer over de kunstenaar
De projecten van Matthijs Bosman kenmerken zich door bevlogen betrokkenheid en ontwapenende humor. Zo bouwde hij onder andere ‘'Het Café dat niet meer bestond’, waarvoor hij een geliefde, nostalgische ontmoetingsplek permanent terugbracht in een park. Zijn ‘'Afwezige beeldenroute’ was een openluchttentoonstelling van tien voetstukken voor fictieve verdwenen kunstwerken, als reactie op bronsroof en bezuinigingen in de kunst. 

matthijsbosman.nl

 

Geloof het of niet.....een draaimolen

16 september 2023 t/m 5 november 2023
Podiumruimte