Wetenschappers staan op 5 november voor één dag tot uw beschikking… op de draaimolen van Matthijs Bosman. De dag wordt afgesloten met de eerste State of Society van Nederland door Karel Smouter. 

In zijn tentoonstelling ‘Geloof het of niet… een draaimolen’ onderzoekt Matthijs Bosman de kracht van populisme en de waarde van polarisatie. Daarbij stelt hij zichzelf en ons de vraag: ‘Als er velen zijn die zich niet gehoord voelen, wat ontbreekt er dan aan onze democratie?’ Hij bouwde in het Kunstenlab een levensgrote, even duistere als hoopgevende draaimolen die onvermoeibaar rondjes draait. Voor Matthijs de ideale plek om het gesprek te voeren dat (nog) niet is gevoerd.

Op zondag 5 november is de draaimolen van Matthijs Bosman voor een dag dependance van het onderzoeksnetwerk ‘Sustainable Democracy’: een groep wetenschappers van de Radboud Universiteit in Nijmegen die zich bezighoudt met interdisciplinair onderzoek naar democratie, met een achtergrond variërend van politieke wetenschappen, bestuurskunde en economie tot geschiedenis, sociologie en filosofie.

Leg uw stelling of hartenkreet voor aan de wetenschappers 
U kunt deze dag een vraag, stelling of probleem neerleggen bij de wetenschappers. Of het nu gaat om het optimistische motto van uw organisatie, uw broeiende ongenoegen of een hartenkreet, De wetenschappers gaan met u  ter plekke aan de slag met uw stelling of vraag. Er wordt alles aan gedaan om uw inbreng tot een verdedigbare stelling of zelfs een houdbare onderzoeksvraag te transformeren, waar niet alleen u en de aanwezigen, maar ook de wetenschappers en de politiek in de toekomst mee verder kunnen. 

Moderator van dit programma is Danielle Arets, lector journalistiek en verantwoorde innovatie aan de Fontys Hogeschool te Tilburg.

Afsluiting programma met State of Society door Karel Smouter
Om 16.30 uur is er een gezamenlijke afsluiting en zal Karel Smouter, journalist, filosoof en auteur van het boek ‘Blauw Wit Rood, de boerenopstand als spiegel voor Nederland’ de allereerste ‘State of Society’ van Nederland uitspreken.  

Onderzoeksnetwerk Sustainable Democracy bestaat uit:
Dr. Marlies Honingh, Associate professor Bestuurskunde
Dr. Andrej Zaslove, Associate professor Populisme
Stella Koenen, Promovendus Political Science
Dr. Katerina Manevska, Assistant professor Culturele en Politieke Sociologie
Dr Simone Haarbosch, Postdoctoraal Researcher
Rosa Kindt, Promovendus Empirische Politicologie
Lars Stevenson, Promovendus Bestuurskunde

 

Dependance Radboud Universiteit Nijmegen voor 1 dag
5 november 2023
Van 11.15 tot en met 16.00 uur
U kunt deze dag aansluiten wanneer u wilt. 


16.30 uur
De eerste State Of Society van Nederland wordt afgesloten met een indringende speech over de huidige staat van onze samenleving door Karel Smouter.

De toegang is gratis. 

Afsluiting 'Geloof het of niet... een draaimolen'

5 november 2023
11.15 tot 16.30 uur
Podiumruimte
Gratis