Maaike Folmer is gefascineerd door hoe de mens zich verhoudt tot zijn omgeving. Tijdens haar reizen zag ze hoe verschillen in rijkdom zichtbaar zijn in het landschap. Rijke gebieden waren schoon en geordend terwijl in armere regio’s chaos en vervuiling de boventoon voerden. Die tegenstelling, waarvan beide uitersten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zie je terug in haar werk. Voor haar collages gebruikt ze vooral online gevonden beeldmateriaal van industriële bouwwerken en afval. Uit die foto’s selecteert zij elementen die, digitaal geknipt en geplakt, helemaal opgaan in een nieuwe door haar gecreëerde vorm. De chaos en lelijkheid van alle individuele elementen krijgen door de extreme ordening van Folmer een onverwachte kalmte en balans. Sommige collages zijn in het midden gespiegeld, waardoor ze een soort industriële ‘rorschach testen’ worden, waarmee de kunstenaar vragen oproept over de impact van de mens op zijn omgeving.

Digitale collages
Folmer maakte aanvankelijk grote schilderijen waarvoor ze van tevoren een digitaal schetsontwerp maakte in Photoshop. Toen ze merkte dat ze dat digitale ontwerpproces spannender vond dan het schilderproces, besloot ze het canvas in te ruilen voor de computer: “Ik voelde meteen dat ik het juiste medium had gevonden. Er stond een wereld vol beelden tot mijn beschikking en ik hoefde me geen zorgen te maken dat ik die ook nog ging schilderen.” Zo begon de kunstenaar met het maken van haar digitale collages, die steeds verder gingen afwijken van de beeldtaal uit haar eerdere schilderijen.

Om haar collages nog meer naar haar hand te kunnen zetten is Maaike Folmer onlangs begonnen te experimenteren met het maken en gebruiken van eigen foto’s. Ze richt hiervoor haar lens op de twee, heel verschillende, steden, waar zij het meeste tijd doorbrengt: Deventer en Rotterdam. In haar tentoonstelling in Kunstenlab laat ze nieuw werk zien waarin dit eigen beeldmateriaal is opgenomen.

Opening
De tentoonstelling wordt op zondag 11 september om 16.00 uur feestelijk geopend door Patrick Mangnus, kunstenaar, curator en docent aan ArtEZ University of the Arts. Daarnaast wordt de tentoonstelling van Roos van Haaften geopend in de grote zaal. 

Cut It!

10 september 2022 t/m 6 november 2022
Kunstenlabsteeg en projectruimte