Wanda Schaap toont in de projectruimte collages en tekeningen, waarin ze verschillende materialen samenbrengt die elk een eigen verhaal vertellen. Ze zijn gemaakt van gevonden voorwerpen die de kunstenaar buiten tegenkwam. Ze speelt graag met de materie, die ze vermengt met persoonlijke elementen. Hierdoor ziet ze ieder kunstwerk ook als een soort zelfportret.

Veertig jaar lang woonde de kunstenaar in een bos, waar zij allerlei materialen vond voor haar kunstwerken: van beukennootjes tot dode dieren. Deze natuurlijke elementen combineert ze veelal met alledaagse materialen, zoals een koffer, blik en spijkers. Voor deze materialen is de straat voor haar een ideale vindplaats. Ze kijkt er het liefst naar als een soort archeologie van de toekomst: de materialen vertellen allemaal iets over ons leven als mens. Het vinden en samenvoegen van materialen doet ze intuïtief. Ieder stukje materiaal heeft zijn eigen geschiedenis. Door nieuwe combinaties te maken vervreemdt ze het van zijn normale situatie. Hierdoor ontstaat absurdisme en humor in haar werk.

In deze tentoonstelling toont Wanda Schaap een aantal werken die ze door de jaren heen heeft gemaakt. Zelf zegt ze dat het vaak hele vreemde dingen zijn die haar laten glimlachen, verder laten kijken en verwonderen. Haar werken vertellen steeds meer één verhaal, waarin alles nauw met elkaar samenhangt. De kunstenaar hoopt dat je dat verhaal misschien een beetje weet te ontwaren, maar liever nog: dat je er een eigen verhaal in ontdekt. Of er even van moet glimlachen.

Opening
De tentoonstelling is te zien vanf 21 januari en wordt op zondag 12 februari om 16.00 uur feestelijk geopend door kunstenaar Cecile Reijnders. Aansluitend wordt de tentoonstelling 'Het Vruchtlichaam' van Lin Gerritse geopend. 

Berichten uit het atelier | Wanda Schaap

21 januari 2023 t/m 12 maart 2023
Projectruimte