Lin Gerritse toont in de grote zaal sculpturen die hij maakte in onze programmalijn ‘Changing Perspectives.’ Daarbij dagen we de kunstenaar uit om nieuw werk te maken dat op een of andere manier een nieuwe ontwikkeling laat zien: een perspectiefwisseling. Het biedt de mogelijkheid om als kunstenaar volop te experimenteren en daarmee nieuwe sporen te ontdekken.

Lin Gerritse verwondert zich erover hoe weinig we als mens over ons eigen lichaam weten. We zien onszelf vaak als wezens die losstaan van de natuur, terwijl hij zijn lijf liever ziet als een organische machine. Voor ‘Het Vruchtlichaam’ maakte de kunstenaar replica’s van zijn lijf. Hij liet een mal van zijn lichaam maken die hij vulde met verschillende samenstellingen van alledaagse natuurlijke materialen: schimmels en sporen van paddenstoelen. Sommige sculpturen zullen tijdens de tentoonstelling in de bloei komen te staan, terwijl anderen steeds verder vergaan. Uiteindelijk zal dit proces zich omkeren: de bloeiende sculpturen gaan rotten, terwijl er in de rottende sculpturen nieuw leven ontstaat. Gerritse is gefascineerd door de verborgen schoonheid van deze materialen. Hij documenteert het proces nauwkeurig, zodat hij de verrassingen van deze wonderlijke cyclus kan vastleggen.

Met ‘Het Vruchtlichaam’ zet Lin Gerritse een grote nieuwe stap: hij toont niet één sculptuur in een bepaalde staat, maar een hele reeks. Zo kunnen bezoekers tijdens hun bezoek allerlei verschillende fases van het proces zien. Hoe dat er precies uit komt te zien, is ook voor de kunstenaar zelf nog een groot vraagteken. Dat gegeven vindt hij boeiend: om als kunstenaar iets te creëren dat vervolgens zelf een leven gaat leiden. Hij hoopt bezoekers en zichzelf met deze onvoorspelbare sculpturen te verrassen.

Opening
De tentoonstelling is vanaf 21 januari voor publiek toegankelijk, maar op dat moment is deze nog deels in aanbouw. De tentoonstelling wordt zondag 12 februari om 16.00 uur feestelijk geopend door Fruzsi Kovai, een Hongaarse kunstenares die werkzaam is in Tel Aviv. Aansluitend wordt de tentoonstelling 'Berichten uit het atelier' van Wanda Schaap geopend. 

Het Vruchtlichaam | Lin Gerritse

21 januari 2023 t/m 12 maart 2023
Grote Zaal