Rondleiding bij de tentoonstelling 'wand-vlak-blik-veld' 
Op zondag 13 januari om 16.00 uur en vrijdag 18 januari om 16.00 uur geeft kunstenaar Peter-Frans de Graaf een rondleiding bij zijn tentoonstelling. Vooraf aanmelden is niet nodig. 

'wand-vlak-blik-veld'
Veel mensen kennen Peter-Frans de Graaf van zijn gebruik van verticale of horizontale kleurvlakken. Die vlakken kunnen elke kleur hebben, maar onderscheiden zich altijd door de specifieke verfstreek en door gebruik van bijzondere, soms giftige –of zelfs verboden– kleurstoffen. Het doel is een emotionele kleuruitwerking.

De laatste ontwikkeling in zijn werk is die naar een steeds monumentalere maat. Schilderijen, groter dan twee meter breed, hebben een forse impact op de ruimtes waarin ze hangen. In het Kunstenlab krijgt deze richting een vervolg door de vlakken direct op de wand te schilderen om hiermee een nog grotere kleurimpact te genereren.

Eigenlijk past het tijdelijke van een wandschildering niet bij hem. Hij heeft zijn studie van pigmenten vooral gericht op de zeer intense uitwerking en lange houdbaarheid van kleur. De discipline wandschildering wil Peter-Frans de Graaf veranderen door toepassing van andere dan tegenwoordig gebruikelijke bindmiddelen. Het automatisme van muurverf op acetaat- of acrylaatbasis probeert hij in twijfel te trekken en hij gaat zijn eigen lijmsoorten samenstellen uit eigeel, dextrine, (citrus)olie, lijnolie of gomsoorten.

Eén van de wandschilderingen maakt hij samen met Eline Boon. Hij werkt sinds kort met haar samen in het realiseren van kleuradviezen voor interieurs en het ontwerpen van gedurfde toepassingen voor de openbare ruimte.

Work in progress
Een wandschildering is, meer dan een traditioneel schilderij, ‘site specific’. Daarmee is het werk naast tijdelijk ook minder aan het blijvende eindproduct gebonden. Peter-Frans de Graaf heeft dit opgevat als een impuls om het ontstaansproces in stappen zichtbaar te maken. Het beeld, op de wand, moet volgens de kunstenaar weliswaar in evenwicht zijn, maar kan –zichtbaar voor het publiek– in stappen ontstaan; Peter-Frans streeft ernaar elke stap als autonoom beeld te laten functioneren.

Peter-Frans de Graaf studeerde publiciteitsvormgeving, vrije grafiek en schilderen op de kunstacademie in Utrecht, Kampen en New Jersey. Daarnaast volgde hij de eerstegraads lerarenopleiding tekenen en kunstgeschiedenis en is onder meer bekend als oprichter van KunstLokaal, een klein centrum voor kunsteducatie in Deventer met een grafisch atelier en een kunstenaarsmaterialenwinkel.

Hij exposeerde over de hele wereld, van artotheken tot kraakpanden, van kerken tot zwembaden en bij deze gelegenheid in het Kunstenlab in Deventer. Het werk is bijna altijd te koop. Een nadere kennismaking werkt goed via Galerie het Bouwhuis of een atelierbezoek.

Opening
De tentoonstelling wordt geopend op zondag 9 december om 16.00 uur samen met de tentoonstelling Foreign nature van John Bijnens en 'Voorwaarts in een cirkel' van Eelco Brand door Alex de Vries geopend. 

Openingstekst | Alex de Vries