In de tentoonstelling “Foreign nature” gaat John Bijnens op zoek naar signalen die getuigen van het vermogen van de mens om zich in een sterk veranderende omgeving te kunnen aanpassen. Zijn installaties, architecturale sculpturen en tekeningen spelen in op universele en herkenbare gebeurtenissen en vinden vaak hun oorsprong in beelden waarmee we vertrouwd zijn geraakt. De kunstenaar bevraagt in de tentoonstelling onze menselijke drang naar vooruitgang.

Vanuit de schijnbare tegenstelling ‘creatie door vernietiging’ ontwikkelt het werk van John Bijnens zich tot het weergeven van de dreiging die voelbaar is vóór die verwoesting. Hij toont die dreiging als een impressie. Hij werkt met variabele materialen en technieken en verhoudt zich in zijn werk tot de traditionele beeldhouwkunst en de parameters die daaraan verbonden zijn. Hierin zoekt hij altijd naar manieren om de grenzen van een medium om te zetten in zijn voordeel. Zijn werk bestaat voornamelijk uit maquettes, tekeningen en geluidsinstallaties. 

Op uitnodiging van Kunstenlab geeft Alex de Vries een reflexie op de tentoonstelling 'Foreign nature'. 

Kunstkijken voor kids tijdens de kerstvakantie
Speciaal tijdens de kerstvakantie hebben we een aantal kijkopdrachten voor kinderen gemaakt. Er ligt papier, er liggen instrumentjes (met dank aan Kunstcircuit) om zelf aan de slag te gaan. Bedenk bijvoorbeeld het geluid bij een animatie van Eelco Brand!

Opening
'Foreign nature' wordt samen met de tentoonstellingen 'wand-vlak-blik-veld' en 'Voorwaarts in een cirkel' op zondag 9 december om 16.00 uur feestelijk geopend door Alex de Vries. 

Openingstekst | Alex de Vries 

 

Alex de Vries (1957) was in 1979 mede-oprichter van het tijdschrift Metropolis M. Van 1984 tot 1989 werkte hij in het Shaffy Theater in Amsterdam. Vervolgens was hij acht jaar hoofd Communicatie van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Van 1997 tot 2001 was De Vries directeur van de kunstacademie in ’s‑Hertogenbosch. Sinds 2001 werkt hij als zelfstandig auteur, adviseur en curator in het bureau Stern / Den Hartog & De Vries in Den Haag. Met zijn compagnon, grafisch ontwerper Jan Willem den Hartog, beheert hij uitgeverij De Zwaluw.

Tentoonstelling Foreign Nature

9 december 2018 t/m 20 januari 2019
Grote Zaal