de kunstwerken van herman de vries (alkmaar, 1931) bestaan veelal uit de natuur, omdat de natuur volgens hem kunst is. in de natuur is er geen hiërarchie: en dit is ook waarom de kunstenaar geen hoofdletters gebruikt. alles staat in verbinding met elkaar. bij kunstenlab zijn er twee kunstwerken van hem te beleven.

’ijsselse aarde’(2023) bestaat uit verschillende ‘soorten' aarde die zijn verzameld in de omgeving van de ijssel: van akkers en velden, van de oever tot het nabijgelegen bos. de aardesoorten zijn steeds te zien in vlakken van een menselijke maat. één bij twee meter, de maat van een graf. van iedere aardesoort is er een handje vol aarde naar de kunstenaar toegestuurd. hij verzamelt namelijk aardesoorten van over de hele wereld. 

natura artis magistra’ (1962) is een geluidskunstwerk dat bestaat uit een opname van vogelgeluiden. hij maakte de opname aan de rand van een bos. in de projectruimte is er verdiepende informatie over de ijsselbiënnale en de kunstenaar te vinden, waaronder een videoportret van herman de vries te zien dat hollandse meesters van hem maakte. het toont de kunstenaar in zijn studio: het bos waarin hij woont en werkt.

de kunstwerken van herman de vries laten onze zintuigen stilstaan bij de wereld aan onze voeten die zich zonder enige opsmuk aan ons toont: de werkelijkheid is volgens de kunstenaar immers al mooi genoeg. het is aan ons of we dat kunnen zien.

Opening
De tentoonstelling wordt op zondag 16 juli om 16.00 uur feestelijk geopend door kunstenaar Jeroen van Westen

herman de vries
herman de vries (alkmaar, 1931) is bioloog en kunstenaar. hij studeerde tuinbouwkunde in hoorn, werkte als landarbeider in frankrijk en als plantkundige bij de plantenziektekundige dienst in Wageningen. zijn leven als kunstenaar begon in 1953 met collages en witte schilderijen. in 1961 richtte hij met onder andere armando en henk peeters de nul-beweging op, waarbij zij de schilderkunst zover mogelijk terugbrachten tot eenvoud. wanneer hij in de jaren 70 naar het Duitse dorp eschenau verhuist, komen de wereld van natuur en kunst voor hem samen. hier vindt hij de meest prachtige willekeur, tijdelijke orde en eenvoud die hij zoekt. het gigantische bos rondom zijn huis wordt zijn studio waarin hij al zijn gedroomde materiaal verzamelt: gevallen bladeren, botjes, konijnenkeutels, boomstronken, riet en aardesoorten. deze verzamelingen ordent hij vaak maar hij voegt er zelden iets aan toe, enkel in tekst, omdat de natuur volgens hem zelf al kunst is. de wereld is zijn poëzie en zijn poëzie is de wereld.

het werk van herman de vries is te zien in talloze tentoonstellingen en museumcollecties over de hele wereld. Van het moma in new york tot het stedelijk museum amsterdam. in 2015 vertegenwoordigde hij nederland tijdens de venetië biënnale.

Fotograaf banner: Marion Reissner
Fotograaf foto's galerij: Viorica Cernica

 

tentoonstelling voor uw voeten

15 juli 2023 t/m 3 september 2023
Grote Zaal