Kateřina Gabriel Konarovská maakt weelderige schilderijen, wandkleden en muziek. In de tentoonstelling laat ze werken zien waarin zij haar diepste leefwereld deelt. De elementen die ze hiervoor samenbrengt, komen uit haar dromen, verbeelding en visioenen. Iedereen is welkom om ze te bekijken, maar ook om zelf een pen, potlood of krijtje op te pakken en mee te doen.

De kunstenaar werd geboren in voormalig Tsjechoslowakije, het meest atheïstische land van Europa. Het grootste deel van de bevolking is niet religieus, maar er leeft wel een spiritueel geloof in iets groters. Zo ook bij Konarovská. Ze is ervan overtuigd dat we allemaal een bron van kracht in ons meedragen, en dat die gevoelig en zachtmoedig is.

Sinds de geboorte van haar zoon twee jaar geleden staat de kunstenaar nog meer in  verbinding met haar verbeelding. De wereld van een kind is immers gevuld met openingen naar andere werelden. Dromen worden door de kleinsten zonder schroom verteld, fantasieën geleefd en een bloemperk kan zomaar een bos zijn waarin mensen spelen en dieren spreken.

In de tentoonstelling zie je schilderijen met flarden van dromen, nachtgedachten en verbeelding. Sommigen ontstonden tijdens haar zwangerschap, anderen tijdens het moederschap. In deze tentoonstelling toont Konarovská onder meer het werk : Tourist in the Jungle. Daarop zien we twee tijgers als zon en maan, een zwarte waterval en een persoon in een auto die kaart leest. Het staat symbool voor hoe we soms heel naïef de wilde wereld van de natuur betreden. Maar ook hoe we de geestelijke wereld van het onbekende bewandelen. We zijn onze verbinding ermee verloren, zien gevaar in het onbekende en dolen richtingloos rond. We komen er te weinig.

Konarovská hoopt dat haar tentoonstelling iets losmaakt bij de toeschouwer. Dat tijd met deze kunstwerken iets wezenlijks opent, als deuren naar al die mogelijke werelden in onze wereld. Iets bonts wat we vaak voor elkaar verborgen houden: een geestelijke wereld die rijker, zachtmoediger en krachtiger is dan we ons kunnen voorstellen.

Opening
De tentoonstelling wordt op zaterdag 20 januari om 15.00 uur. Kateřina Gabriel Konarovská opent haar tentoonstelling met een kort optreden van haar introverte band MARIA. De nummers die ze speelt gaan over haar dromen, die ook weer in de kunstwerken te zien zijn. Aansluitend wordt de tentoonstelling 'behold in awe' van Elen Braga geopend.  

 

Tentoonstelling Tourist in the Jungle

20 januari 2024 t/m 10 maart 2024
13.00 t/m 17.00 uur
Kunstenlabsteeg en projectruimte
Gratis