Ria Wesseling is geïnspireerd door twee landschappen, het Stroomdal landschap Drentsche Aa in Nederland en Cappadocië in Turkije, landschappen waarin zij zich thuis voelt, vertrouwd mee is en houvast aan ontleend.
Ria Wesseling: ‘deze landschappen, mijn 'geboortegrond' en mijn 'gevonden grond' hebben voor mij overeenkomsten in magie, stilte, een meanderende stroom, stuivend zand, erosie die iets blootlegt, een verleden van oude culturen/archeologie en dorpse gemeenschappen. (Cultuur) landschappen die oorspronkelijk door oerkrachten zijn gevormd en waar de mens een magische laag aan toegevoegd heeft in de vorm van enorme hunebedden, tumuli's, ondergrondse steden, rotskerken en legendes. Twee landschappen waar een rivier/beek doorheen stroomt en de verbinding vormt met andere plaatsen en mensen. Levensaders waardoor de mens zich er kon vestigen, al eeuwen onverstoorbaar doorstromend en meanderend: panta rhei.
Imponerende landschappen zoals Caspar Friedrich in zijn schilderijen laat zien; de nietigheid van de mens tegenover de natuur. Landschappen waarin ik wil zijn en mij thuis voel’.
Ria Wesseling is vanuit haar urgente behoefte aan concentratie opnieuw met klei gaan werken, letterlijk de klei te centreren op een draaischijf. Het centreren van de klei, in alle technische eenvoud, werkte voor haar als het centreren van gedachten. Het plastische materiaal dat na het stoken volledig versteent is hetzelfde chemische proces dat bij vulkaanuitbarstingen plaats vindt en het landschap van Cappadocië gevormd heeft. Waar verstening ook weer, door de eeuwen heen, erodeert. De aanvankelijke kruiken kregen langzamerhand een meer landschappelijk karakter en er ontstond een wonderlijk verband tussen twee landschappen. Dit was voor de kunstenaar het begin van een nieuwe zoektocht. Deze tentoonstelling laat daar iets van zien.
Naast klei gebruikt Ria Wesseling ook papier, houtskool en grafiet, net als natuurlijke pigmenten en metalen. Door de jaren heen is in haar atelier een depot ontstaan als resultaat van installaties, associatief handelen en verzamelen. Hieruit toont zij nu kleine objecten getoond die een relatie hebben met het thema van 'geboortegrond en gevonden grond'. De ruimtelijke en getekende kruiken worden containers vol verhalen.
Opening
De tentoonstelling wordt geopend op zondag 28 juni om 16.00 uur door Chrisjan van Marissing, directeur boekhandel Praamstra. Aansluitend wordt de tentoonstelling THE ELEMENTS OF PARTICLES geopend in de grote zaal.
Lees hier de openingstekst van Chrisjan van Marissing.
Tentoonstelling geboortegrond/gevonden grond