De nieuwe serie Silenced van Femke Teussink portretteert kinderen die zijn ingegipst van mond tot borst. Levensgrote portretten waar de ongemakkelijkheid in hun ogen je binnenzuigt in hun belevingswereld, hoewel geen enkel kind de toeschouwer aankijkt. Zonder oogcontact is er geen echte verbinding mogelijk. Niet alleen de kinderen zijn monddood gemaakt; ook de toeschouwer moet lijdzaam toezien hoe het gips de kinderen verandert in levende mummies.

“Deze serie is voortgekomen uit mijn verbazing hoezeer het contact met elkaar verandert. We lijken soms te verdrinken in de onlinewereld, waar we de beste versie van onszelf proberen tot leven te wekken, maar waar we tegelijkertijd schaamteloos de slechtste versie van onszelf laten zien. Doordat er een scherm tussen ons en de buitenwereld zit zijn we karikaturen geworden, we hebben onszelf uitvergroot, zowel ons innerlijk als uiterlijk. Er kan online hard worden bekritiseerd omdat de ander er niet echt is, maar ook doordat we alles kunnen retoucheren lijken we in een schijnwereld terecht te zijn gekomen waar eenzaamheid en anonimiteit hand in hand lijken te gaan. Hoe beleven kinderen dit en hoe zal contact in de toekomst zijn, zal er meer eenzaamheid zijn of zal de nieuwe generatie zich afzetten?”

De kinderen hebben tijdens het schieten van deze fotoserie fysiek ervaren hoe de onlinewereld een karikatuur van onszelf maakt. Door ze een masker te geven waar hun contouren doorheen schijnen en wat hen uiteindelijk monddood maakt. Gips is eerst zacht en warm en wordt daarna hard. Wat eerst onschuldig leek, werd uiteindelijk verstarring en angst.

Silenced

12 juni 2018 t/m 10 juni 2018
Kunstenlabsteeg en projectruimte
gratis