Dedicated to Anna Politkovskaya is de titel van de serie schilderijen van Rotterdamse schilder Peter Koole. Op 7 oktober 2006 werd de Russische journaliste Anna Politkovskaja voor de entree van haar appartement in Moskou vermoord. Peter Koole heeft hiermee een monument voor Politkovskaja gerealiseerd, een poging om haar niet te doen vergeten. In Kunstenlab wordt deze belangrijke en omvangrijke serie voor het eerst in samenhang getoond.

Het is geen vrijblijvend eerbetoon. De schilderijen van Peter Koole doen een beroep op onze betrokkenheid en schuldvragen worden aan de orde gesteld. Het werk is met veel liefde en aandacht gemaakt; maanden- en jarenlang is er door Peter Koole aan geschilderd. En dát maakt het overtuigend.

Peter Koole toont onder meer een ontroerend portret van Politkovskaja op latere leeftijd, geschilderd boven een stapel met haar boeken, haar nalatenschap. Ernaast hangt een beschilderde Russische vlag, NOTHING BUT THE TRUTH, een uitspraak die haar levenshouding weergeeft.

Anna Politkovskaja schreef (de laatste zeven jaar voor de Novaja Gazeta) over de tweede Tsjetsjeense oorlog. Over hoe het Russische leger huishield, over verdwijningen en martelingen, plunderingen, over corruptie en zelfverrijking, het Comité van Soldatenmoeders, de gijzelingen in het Doebrovkatheater en in Beslan. In haar artikelen stond Politkovskaja aan de kant van de verdrukten, zij had oog voor het persoonlijke verhaal. Alles met een groot besef van moraal en rechtvaardigheid. Met een onvoorstelbare moed probeerde zij de waarheid bloot te leggen, zich bewust van de risico’s en het gevaar. Die houding in Rusland kent een prijs, ze is bedreigd, gearresteerd, vergiftigd en uiteindelijk vermoord.

Persvrijheid
In de tentoonstelling is materiaal te zien van Amnesty International, deze organisatie strijdt wereldwijd voor de mensenrechten en komt op voor de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast tonen we materiaal van Free Press Unlimited. Zij hebben als missie om onafhankelijk nieuws en onafhankelijke informatie beschikbaar te maken en houden voor iedereen, juist voor mensen in landen waar geen of beperkte (pers)vrijheid is.
Uitgeverij De Geus toont 2 boeken van de journaliste: ‘Poetins Rusland’ en ‘Russisch Dagboek’. 


Opening

Zondag 3 februari om 16.00 uur opent onderzoeksjournalist en fotograaf Hester den Boer de tentoonstelling NOTHING BUT THE TRUTH - Dedicated to Anna Politkovskaya. Den Boer werkt o.a. voor de De Groene Amsterdammer. Twee weken geleden is haar boek 'Onderdrukt door de Verlosser. Een zoektocht naar Stalins erfenis in het Rusland van nu' uitgekomen. Meer informatie over het project vind je hier en op online beeldverhalen. In eerdere berichtgeving hadden we gemeld dat historicus Raymond van den Boogaard de tentoonstelling zou openen maar Van den Boogaard is helaas verhinderd. 

Aansluitend opent TAS de tentoonstelling Passing thru the post-truth met een manifest.


Documentaire 'Anna, seven years on the frontline'

Naar aanleiding van de tentoonstelling 'NOTHING BUT THE TRUTH - Dedicated to Anna Politkovskaya" is op zondag 24 februari de documentaire 'Anna, seven years on the frontline' van Masha Novikova te zien in Kunstenlab. 


Met dank aan: twelve twelve, contemporary art gallery, Prinsestraat 53, 2513 CB, The Hague

 

Tentoonstelling NOTHING BUT THE TRUTH - Dedicated to Anna Politkovskaya

2 februari 2019 t/m 24 maart 2019
Grote Zaal
gratis

 

Bezoek het facebook event: