Het werk van Marleen Kappe beweegt zich tussen tekeningen en installaties. Er is sprake van een voortdurende wisselwerking: het lijnenspel en materiaalgebruik in haar installaties heeft een duidelijk tekenachtig karakter, en andersom verkennen haar tekeningen vaak de ruimtelijke dimensie. De grens waar haar tekeningen ophouden en installaties beginnen, en vice versa, is steeds meer aan het vervagen.

In haar werk reageert ze op de structuren en regels van onze moderne wereld. Ze is gefascineerd door de neiging van de mens om een samenleving te creëren die steeds artificiëler wordt. In een wereld  die meer en meer verstedelijkt, met steeds complexere infrastructuren en gebouwen die tot grote hoogtes reiken, is er nauwelijks nog plaats voor natuurlijke elementen. Ook de menselijke maat lijkt er te verdwijnen.

Op de tekentafel vormgegeven stedelijke landschappen, volgens sociaal-, economische en politieke systemen, vormen een vastomlijnd grid waarin we elke keer opnieuw onze weg en plek moeten vinden. In haar tekeningen en installaties gebruikt ze elementen en artefacten uit deze door de mens vormgegeven omgevingen. Met die elementen bouwt en construeert ze nieuwe omgevingen. Hekwerken, steigers, billboards, onderdelen van machines en gebouwen vormen samen nieuwe artificiële landschappen en situaties. Het zijn situaties waar je je wel toe kan verhouden maar geen vat op kan krijgen, ze zijn herkenbaar, maar je voelt je er niet op je gemak. De herkenbare elementen bieden slechts even houvast, als bakens op open zee. Soms word je gerust gesteld door een gevoel van verstilling, om direct daarna te gaan twijfelen of je dit wel goed gevoeld hebt, en of er toch niet meer aan de hand is.


Opening

Op zondag 7 april om 16:00 uur opent beeldend kunstenaar, curator en dichter Arno Kramer de tentoonstelling 'Fragmented sceneries'. Ook opent hij de tentoonstelling 'Archipel' van Karin van Dam in de grote zaal, evenals de tentoonstelling 'The edge of the center' van Johan Rijpma in de podiumruimte van het Kunstenlab.

Fragmented sceneries

6 april 2019 t/m 19 mei 2019
Kunstenlabsteeg en projectruimte
Gratis