In de tentoonstelling 'EVERYBODYHAPPY' exposeert Willum Geerts een aantal performatieve sculpturen die in de tijd een verandering ondergaan. Deze worden afgewisseld met rekwisieten; diverse objecten die het beeld compleet maken of juist weer verwarring scheppen. Aan alles is voelbaar dat er zojuist iets heeft plaatsgevonden of dat er zo dadelijk iets plaats zal gaan vinden. Een geheel waar de hoge en populaire cultuur elkaar raken, onderdrukken en in stand houden. Tijdens de opening worden deze ‘stages’ – waarin het woord 'stadia' ook verscholen ligt in beweging gezet door een reeks performances.

Op 19 oktober 1929 bracht Warner Brothers de musicalfilm 'Is Everybody Happy?' uit met in de hoofdrol muzikant en bandleider Ted Lewis. Er is nog 5 minuten van de film te vinden op YouTube. Wat we kunnen zien is een naïef beeld van klarinettist, zanger en ras-entertainer Lewis die samen met zijn bigband een bende zeepiraten overtuigen van de toegevoegde waarde van muziek en entertainment. Zelfs de meest doorgewinterde tegendraadse geest gaat mee in het optimisme; alles waar het leven in die dagen voor stond. Tot exact 5 dagen later met een beurskrach – de dag die de geschiedenis inging als Black Thursday – de wereldwijde Grote Depressie werd ingeleid.  

Ook multidisciplinair kunstenaar Willum Geerts kent de kracht van entertainment en het optimisme van Lewis. Naïef is hij echter niet. Wederom leven we in een tijdsgewricht dat onze fundamenten doet wankelen. Geerts ziet in onze overdadige, overspannen en uitgeholde samenleving van vandaag een grote bron van inspiratie voor zijn werk. Of onze angst nu wel of niet altijd terecht is: het escapisme viert hoogtij. Wie wil er nu niet ontsnappen aan de werkelijkheid?  

Kunstenlabsteeg
In de Kunstenlabsteeg toont Geerts het videowerk ‘Genesis1:(1-26)’ in combinatie met de performatieve installatie en work-in-progress, Sorry Scriptorium. De kunstwerken zijn te zien vanaf de buitenkant van het Kunstenlab aan de Noordzeestraat. Tijdens de tentoonstellingsperiode geeft de kunstenaar een aantal keren een performance bij de installatie Sorry Scriptorium in de Kunstenlabsteeg. U kunt deze performance bijwonen. De data vindt u hieronder.

Data performances:
20 mei tijdens de Catch-avond van 19.30 t/m 21.00 uur
Zondag 29 mei tijdens festival Havenwerk van 15.00 t/m 18.00 uur
Zondag 12 juni van 15.00 t/m 17.00 uur. 

Publicatie bij EVERBODYHAPPY
Op zondag 12 juni om 16.00 uur wordt n.a.v. de tentoonstelling EVERBODYHAPPY het eerste deel in de publicatiereeks 'Alles - min of meer', geschreven door Jero van Nieuwkoop en Nancy Hoffmann, gepresenteerd. 

Opening
Tijdens de feestelijke opening op zondag 8 mei zet Willum Geerts precies om 16.00 uur met een reeks performances de installaties in beweging samen met muzikanten. 

EVERYBODYHAPPY

7 mei 2016 t/m 19 mei 2016
Grote Zaal
gratis