Tekeningen en installaties

In ‘Construction Sight’ wordt geconstrueerd, gedeconstrueerd en opnieuw uitgevonden 

Erik Sep
laat onderdelen zien van de ruimte vullende installatie Neurotopia, een stad op schaal waar hij permanent aan werkt. In de rol van projectontwikkelaar herschept hij in deze fictieve stad de architectuur van de 20e eeuw. Sep is bezig met een parallelle wereld bestaand uit vele dimensies die via ingenieuze afwatersystemen, lichtnetwerken, honingraatstructuren en spiegeltegels tot leven worden gewekt. Zijn werk schuurt tegen de werkelijkheid aan en laat zich niet in een enkele term vangen.

In Neurotopia wordt zowel geconstrueerd, afgebroken als opnieuw uitgevonden. Zoals iedere stad is ook die van Sep nooit af, een bewuste keuze. De stedenbouwkundige installaties duiken op verschillende locaties op en maken steeds optimaal gebruik van de mogelijkheden die de ruimte biedt.

Het werk van Ronald de Ceuster bestaat uit ruimtelijke tekeningen (installaties), tekeningen op papier en getekende wandobjecten. Zijn ruimtelijke tekeningen komen tot stand door de techniek van het overtrekken. Hij trekt de ribben, structuren en/of patronen van ruimtes of delen ervan over met purfoam. In zijn installaties zijn het de tentoonstellingsruimtes zelf die uitgangspunt en/of drager zijn van de ruimtelijke tekeningen.

Hij benadrukt de dingen waar we meestal niet al te veel aandacht aan schenken en laat ons de ruimte op een andere manier ervaren. Het is letterlijk tekenen, maar ook betekenis geven aan iets, aan het onopvallende. De ruimte bepaalt de vorm en is tegelijk ook drager van de driedimensionale tekening.

De tekeningen van Lies van Dam ontstaan door de ene potloodlijn na de andere te zetten.Lies van Dam: ‘Tekenen is net als bouwen. Tekenen is spelen, doen, niet bang zijn. De tekening is een echte vrijplaats. Er zijn geen beperkingen en regels, alles is mogelijk. Het mag mislukken en dat maakt het leuk en spannend. Je vindt dingen waar je niet naar op zoek was. Als je tekent ben je vrij om je eigen wereld te bouwen, maar ook om deze weer af te breken’.

'De ruimtes die zij tekent zijn een soort voorstellingen van ervaringen, herinneringen en dromen waarin zij (ver)dwaalt in de vertrekken en gangen van warenhuizen, stations, scholen, magazijnen, zwembaden, trappenhuizen, liftschachten, ventilatiesystemen... Spoorlijnen die kris-kras door en over elkaar heen lopen, stapelingen van treinstellen en bielsen.'

Lies van Dam streeft ernaar kijkers uit te nodigen in haar werelden rond te dwalen, te vluchten, te schuilen of te verdwijnen. 

Opening
De tentoonstelling wordt op zondag 13 maart om 16.00 uur gezamenlijk geopend met tentoonstelling 'Tierig Welend' van Jojanneke Dekens in de Kunstenlabsteeg en projectruimte. Daan Josee, architect en voorzitter van Architectuurcentrum Rondeel verricht de opening van Construction Sight.

 

Construction Sight

5 maart 2016 t/m 24 april 2016
Grote Zaal
gratis