G464 is een verhalenlandschap waar je als bezoeker dwaalt in verschillende tijdsdimensies en graaft in verschillende aardlagen. Een hoor- en voorstelling waar jouw route bepaalt welk perspectief en in elke volgorde de verschillende verhalen over deze bijzondere plek elkaar opvolgen.
De verhalenvertellers zijn onder meer buurtbewoners, de eigenaar van dit perceel, de archeologen en de ecoloog. Je hoort als bezoeker dus de verhalen van de plek door de tijden heen. Als bezoeker ontvang je een geluidsset en terwijl je rondstruint komt er ‘vanzelf’ een verhaal in je oren. En je ziet de archeologen aan het werk, zij geven soms ook live toelichting. Kortom: Stap naar binnen, laat jouw sporen achter en vorm je eigen verhaal.
Het onderzoek
De komende maanden graaft Archeologie Deventer aan de Snipperlingsdijk. Hier stond tussen 1345 en 1578 het leprozenhuis van de stad Deventer.
In het huis werden mensen met de besmettelijke ziekte Lepra opgevangen. De ziekte kende in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Pest een heel langzaam verloop. Iemand die de ziekte kreeg, kon nog tientallen jaren leven en vormde daarmee een risico voor zijn of haar omgeving. Daarom werd hier ver van de stad aan de dijk een samenleving in het klein ingericht. Het complex was omgeven door een muur waarbinnen een kapel, slaapzalen, een keuken, een ziekenzaal en werkplaatsen te vinden waren.
Archeologen van de gemeente Deventer onderzoeken samen met studenten archeologie van de Hogeschool Saxion en de Universiteit Leiden hoe dit gasthuis er in de late middeleeuwen uitzag en hoe de mensen er leefden.
Lees hier over het werk van Lobke Meekes.
Openingstijden:
30 mei t/m 8 juli 2022
G464 verhalenlandschap en opgraving: ma t/m vrij 11.00 – 16.00
Rondleidingen & Open dagen:
Rondleidingen op woensdag en vrijdag om 15.00. Duur 30-45 min.
Open dagen zaterdag 18 en 25 juni van 11.00 en 16.00 uur.
Het project is een samenwerking van Archeologie Deventer en de Hogeschool Saxion. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.
G464