In Time Shift tonen vijf kunstenaars werk rondom de thema’s tijd en beweging, versnelling en verstilling. Een aantal van hen zoekt in hun werk juist naar verstilling. Als een tegengestelde ‘beweging’ van de vooruitgang, waarin tijd alleen maar lijkt te versnellen.  

Voor Noortje Haegens, kan een beweging, ontstaan door een windvlaag of het vallen van een regendruppel, al een onderwerp zijn. Subtiel worden deze bewegingen in haar video’s en foto’s herhaald, vertraagd of verstild.

Jan Ros gebruikt de stedelijke omgeving, moderne architectuur en mobiliteit als onderwerp voor zijn schilderijen. Snelwegen, pompstations, vliegvelden of verkeersopstoppingen schildert hij opzettelijk vaag of onscherp. Dit geeft het werk een suggestie van beweging en vluchtigheid, maar ook van een lichte melancholie.

David Scheidler ontwerpt objecten en installaties waar geavanceerde digitale technieken samengaan met analoge mechanische techniek. Veel van zijn werken zijn interactief; de toeschouwer kan alleen op een actieve manier een werk ‘bekijken’ of ervaren.

Wouter Venema laat in zijn werk zowel de handeling, om iets te maken en het eindresultaat daarvan, het voltooide werk, zien. Zowel het werkproces en de uitkomsten daarvan laat hij gelijktijdig of, zoals Venema het zelf omschrijft, in één oogopslag, zien. Met als paradoxale uitkomst dat beweging en tijd in stilstaande werken worden getoond.

The Dream Center van Teodora Ionescu is een interactieve lichtinstallatie waarin beweging wordt omgezet in kleuren. De eerste deel van de installatie bestaat uit een film van 6 minuten waarin je als toeschouwer de stadia van meditatie, slapen, dromen en ontwaken ervaart en de relatie tussen de tijd, ruimte en werkelijkheid vervaagt. Het tweede deel is interactief en duurt ongeveer 10 minuten waarin juist bewustwording centraal staat. In samenwerking met Jeroen Traanman (video editing, programmeren) en Rikkert Achtereekte (muziek)

Faster or Slower
Daarnaast is een compilatie te zien van eenminuutfilms onder de titel Faster or Slower, samengesteld door Cinema Zuid uit Amsterdam. Dit zijn films van 23 verschillende kunstenaars aangevuld met historisch filmmateriaal wat eveneens over versnelling en vertraging gaat.      

Tenslotte is er een selectie van foto- en filmfragmenten te zien uit het stadsarchief van Deventer. Ook in dit historisch materiaal komen begrippen als beweging, verplaatsing en verstilling aan de orde. 

Opening 
De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op zondag 22 november om 16.00 uur met een geluidsperformance, over verdichting in tijd en geluid, van Jeroen Diepenmaat en Teodora Ionescu.

Educatief project Time Shift
Kunstenlab heeft bij de tentoonstelling een educatief project ontwikkeld voor leerlingen van groep 7 en 8 van het primair onderwijs en de 1e en 2e klas van het voortgezet onderwijs. Tijd en beweging staan in dit project centraal.

TIP: Voorafgaand aan de opening van Time Shift kun je om 15.00 uur in het zelfde gebouw genieten in de Perifeer van de 42ste editie van de avontuurlijke concertreeks Ass-crack Stage-hack (ACSH), gepresenteerd door Esc.rec. Instrumentbouwer en muzikant Eli Gras (Barcelona) sluit haar artist-in-residence periode in De Perifeer af met een concert. Een deel van het instrumentarium wat zij tijdens haar verblijf heeft ontwikkeld zal hier te horen zijn. >>

Time Shift

14 november 2015 t/m 3 januari 2015
gratis