Sytze Woudsma maakt olieverfschilderijen waarin hij dak- en thuisloze mensen portretteert. Dat begon in de vorm van kleurrijke portretten van de mensen die hij op straat ontmoette. Tegenwoordig schildert hij liever de verstilde plekken waar zij leven. Hoe langer je naar zijn schilderijen kijkt, hoe meer er te ontdekken valt.

De kunstenaar studeerde in 2021 af aan AKI ArtEZ University of the Arts in Enschede en heeft sindsdien een startersatelier bij Kunstenlab. Zijn afstudeerwerk bestond uit een reeks schilderijen van machtige figuren uit de geschiedenis. Later verschoof zijn blik naar een minder bedeelde, en afgebeelde, groep. Tijdens zijn studie ging hij op uitwisseling naar Nieuw-Zeeland, waar hij dak- en thuisloze mensen fotografeerde. Deze beelden vormen de basis voor de schilderijen die hij de afgelopen periode maakte.

Sytze Woudsma begint aan een kunstwerk door een collage te maken van zijn foto’s. In zijn collage’s zoekt hij naar een compositie die je aandacht als kijker blijft vasthouden. Hij haalt zijn inspiratie uit de hip-hop cultuur, graffiti-scene en van de straat. De kunstenaar gebruikt verder graag herhalingen en de dingen zijn dan ook vaak niet wat ze lijken.

Als kijker denk je al gauw na over thema’s als macht en de verschillende realiteiten waarin we kunnen leven. Toch benadrukt de kunstenaar graag dat zijn kunstwerken niet moralistisch bedoeld zijn. Ze gaan voor hem veel meer over het vinden van een beeldtaal waarin compositie, kleur en het afgebeelde samenwerken en blijven boeien. Over hoe je blik door het schilderij beweegt en op zoek blijft naar verassingen. Wellicht dat je daarna ook iets van die nieuwsgierige blik meeneemt de straat op. De wereld aan onze voeten is immers veel kleurrijker dan we in één oogopslag kunnen zien.

Opening
De tentoonstelling wordt op zaterdagavond 20 mei om 20.00 uur feestelijk geopend door Mieke Conijn, directeur van Kunstenlab. Aansluitend wordt de tentoonstelling ‘Requiem for Gray’ van Maurice Bogaert en Roald van Oosten geopend.

Straatleven

20 mei 2023 t/m 2 juli 2023
Kunstenlabsteeg en projectruimte