In de graphic-achtige schilderijen en installaties van Barend van Hoek betreed je als toeschouwer ‘Meisjesland’, een onbestemd gebied tussen jeugd en volwassenheid, dat wordt bevolkt door grootogige schoonheden, vaak schaars gekleed maar bij voorkeur uitgerust met stevig schoeisel.

In de tentoonstelling zien we de ervaringen van ‘Walking Girl’. Zij neemt je mee in haar zoektocht naar het ‘innerlijke pad’. Zij krijgt hierbij hulp van de Hagatusjon en haar eigen personal demons. Licht en duisternis vallen haar ten deel. De titel van de tentoonstelling is een Oud-germaans woord wat uiteindelijk naar het Engelse woord Hag evolueerde, dat hier weer Heks werd. Oorspronkelijk waren dit allen aanduidingen voor oude wijze vrouw.

Barend van Hoek werkt op groot formaat waardoor de meisjes levensecht en bijna lichamelijk aanwezig zijn. Van Hoek speelt de relatie tussen toeschouwer en de afgebeelde persoon uit. Wat als kinkey wordt aangemerkt, wordt in de door Van Hoek afgebeelde werkelijkheid alledaags gewoon, onschuldig en onseksueel. De vrouwen kijken je soms aan, maar altijd onverstoord en zonder stoer te zijn. Door de dubbele lading in het werk van Van Hoek ervaar je als kijker een licht ongemak. Desondanks blijf je kijken, in de ban van de kracht van de blik van de vrouwen die zowel de zinnelijkheid en de symbolische gelaagdheid onderschrijft.

Opening
De tentoonstelling wordt op zaterdag 16 januari om 16.00 uur geopend. Aansluitend opent de tentoonstelling Flee or Fly van Floor Coolsma in de Kunstenlabsteeg en projectruimte. Je bent van harte welkom. 

Hagatusjon

9 januari 2016 t/m 28 januari 2016
Kunstenlabsteeg en projectruimte
gratis