In verband met de aangescherpte Corona-maatregelen is Kunstenlab tijdelijk gesloten tot en met 2 maart 2021. Binnenkort geeft Erik Aardema online een rondleiding door zijn tentoonstelling en atelier. Ook vertelt hij over zijn project 'Windfiets'. Houd facebook en instagram in de gaten!

Erik Aardema toont in de projectruimte een serie werken die voortkomt uit zijn onderzoek naar de beleving van omgeving en een specifieke locatie. Vanuit deze vraag is Erik, een jaar na zijn afstuderen in 2019 aan de Aki ArtEZ Enschede, aan het werk in het startersatelier. De subsidie vanuit het HK-labfonds en begeleiding vanuit Kunstenlab geeft hem de ruimte, tijd en expertise zich verder te ontwikkelen en nieuw werk te creëren.

Erik Aardema onderzoekt in zijn werk de vraag of schaalmodellen en maquettes toegepast kunnen worden om plaatsen, omgevingen, en het theatrale aspect van een locatie te bevragen. Het beginpunt van zijn werken ligt in de verbazing over de omgevingen waarin Erik zich begeeft. Deze omgevingen beschouwt hij als elementair. De objecten waar ze uit bestaan, bomen, heuvels, gebouwen en bochten bakenen allemaal iets af. Ze verbergen iets en roepen vragen op: Wat bevindt zich achter die rij bomen? Wat zou ik zien als ik op die heuvel sta? Wat zou er in dit gebouw gebeuren? Wat zit hier onder de grond?
Deze vragen worden niet beantwoord, maar zijn voor de kunstenaar de perfecte aanknopingspunten om verschillende ruimtelijke en architectonische voorstellen te doen. De ‘maquettes’ kunnen worden gelezen als het resultaat van een onderzoek naar een omgeving, als een voorstel voor een groot werk in de openbare ruimte, maar zijn tegelijk ook autonome kunstwerken op zichzelf. Er wordt een wereld gecreëerd op schaal waarin begrijpen en ongrijpbaarheid hand in hand gaan.

Windfiets
In de Kunstenlabsteeg toont Erik Aardema zijn project ‘Windfiets’. Erik laat zich in dit project verrassen. Een zeil achter op de fiets bepaalt de richting waar de kunstenaar heengaat en wat hij ziet; destination unknown. De reis zelf is het doel; een queeste. De omgevingen en ontmoetingen zijn verrassend en onbepaald. Erik stelt zichzelf een aantal regels voor het reizen met de ‘Windfiets’ en maakt deze inzichtelijk in de Kunstenlabsteeg.

‘Reusable Fireworks, Disposable Waves’
Tegelijk met de tentoonstelling van Erik Aardema is in de tentoonstellingsruimte en podiumruimte de tentoonstelling ‘Reusable Fireworks, Disposable Waves’ van Alex Andropoulos te zien.
Net als Erik, neemt Alex de bezoeker mee in eigen, bijna tijdloze en ongrijpbare werelden. Het materiaal toont sporen van tijd en menselijk handelen als in een bevroren filmsetting waarin het verhaal in flarden en associatief wordt verteld.

Tentoonstelling Spatial proposals for anywhere and nowhere

15 december 2020 t/m 11 april 2021
Kunstenlabsteeg en projectruimte