Aanleiding
In 2000 vond er in de wijk Colmschate bij Deventer een massale klompendans plaats. Het was een recordpoging om in het Guinness Book of Records te komen. Hoewel er geen record werd behaald, was de recordpoging voor Plaatselijk Belang Colmschate wel aanleiding tot het plaatsen van een bronzen beeld door Antoinette Kuipers waarin de klompendans werd uitgebeeld, mede gefinancierd door veel bedrijven en partijen uit de wijk.

In 2013 is het beeld ‘Klompendansers’ van haar sokkel gestolen, als een van de vele beelden in ons land slachtoffer van bronsdiefstal. In Colmschate wordt er veel belang gehecht om weer een kunstwerk op deze plek te realiseren.

Voor het thema van het nieuwe kunstwerk wordt teruggegrepen op de geschiedenis van Colmschate en deze plek.

Uitvoering
Naar aanleiding van de diefstal van het beeld 'Klompendansers' van het Veldpaperplein, is er vanuit de buurtbewoners de vraag gekomen om een nieuw beeld te vervaardigen.

De Spacecowboys hebben het beeld 'Staltafel' gecreëerd. Het kunstwerk bestaat uit een grote houten tafel waaruit een stal oprijst, en een bronzen pony. Het bevat veel symboliek. De stal verwijst naar de agrarische geschiedenis van het dorp Colmschate. De bronzen pony staat symbool voor de volharding door in weer en wind toch buiten de blijven en niet toe te geven aan de omstandigheden, net zoals de bewoners van Colmschate zich inzetten voor het voortbestaan van het dorp en niet opgeven. De tafel heeft als kenmerk één poot in het midden en vier aan de omtrek, in de hoeken. Dit is een verwijzing naar het dorp Colmschate met de vier buurtschappen.