De wijk Rivierenwijk is de afgelopen jaren op grootschalige wijze gerenoveerd. De laatste projecten waren de fietstunnel en het viaduct. Om deze twee projecten onder de aandacht te brengen, heeft de Gemeente Deventer de schetsontwerpen van Stefan Venbroek uitgekozen om als kunstwerken te realiseren. Voor de uitvoering stelde VenBroek M2uur bv aan.

De twee kunstwerken van Venbroek bestaan uit meer dan vierduizend foto’s van de bewoners en omgeving van de Rivierenwijk in Deventer. Samen met diverse teken -en digitale technieken, vormen deze foto’s de kleurrijke decors van zowel de fietstunnel als het spoorwegviaduct in deze wijk.

Met deze kunstwerken wil Venbroek het verhaal van de bewoners vertellen, zonder enige opsmuk. Hij schetst een beeld van de leefomgeving en de inwoners van de wijk. Zowel jong én oud zijn gerepresenteerd. De mensen uit de buurt (en soms hun huisdier) zijn herkenbaar in beeld gebracht en deze realistische schetsen worden gecombineerd met meer abstracte portretten. Ook water speelt in de vorm van golfbewegingen een belangrijke rol in de creaties, als verwijzing naar de naam van de wijk. De verschillende panelen zijn op deze manier visueel met elkaar verbonden. 

Werking
De kleurrijke en fantasievolle ontwerpen geven de twee locaties een vriendelijkere uitstraling. Deze uitstraling zorgt voor een versterkt gevoel van veiligheid. Bijzonder aan beide kunstwerken is dan ook dat er nauwelijks vandalisme plaatsvindt door middel van graffiti of vernielingen.