In de zomer van 2021 vindt de tweede editie van de IJsselbiënale plaats, een internationale kunstroute langs de IJssel. 26 kunstenaars uit binnen- en buitenland maken een ruimtelijk kunstwerk voor speciaal geselecteerde locaties in de IJsselvallei. Ze laten zich inspireren door het thema: de impact van klimaatverandering op ons landschap, met als titel TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID.

Deelnemende kunstenaars >>

Kunst peilt de klimaatverandering in de IJsselvallei 

Voor de buitententoonstelling zijn 27 kunstenaars uit binnen- en buitenland uitgenodigd voor het maken van een nieuw, tijdelijk kunstwerk op bijzondere locaties  in de IJsselvallei tussen Doesburg en Zwolle. Op ons verzoek lieten zij zich laten inspireren door de plek én door het thema, met deze editie als titel TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID. Welke effecten heeft klimaatverandering hier op het landschap en zijn bewoners?  Wat kan er gedaan worden om effecten kleiner te maken of te voorkomen? En wat biedt het mogelijk voor kansen? Wat voor effect heeft de factor TIJD op ons landschap en de uitdagingen?

Sommige kunstenaars zoomen in op die ene plek in de IJsselvallei, sommigen zoomen juist uit, tot ver over de landsgrenzen. De ene graaft naar sporen  in het fysiek en ruimtelijk geheugen , anderen schetsen een mogelijke  toekomst. Voor de deelnemende kunstenaars is de IJsselvallei werk- en onderzoeksgebied, atelier, muze én podium.

Naast de internationale buitententoonstelling, biedt de IJsselbiënnale een breed gevarieerd activiteitenprogramma, gemaakt door tientallen cultuurmakers uit de regio.  

Rol Kunstenlab
Kunstenlab is nauw betrokken bij de IJsselbiënnale en houdt zich onder ander bezig met de selectie van de kunstenaars en de begeleiding van de kunstprojecten. 

 

Ontmoetingen bij de wilg

Gesprekken langs de IJssel - 1 monument 

Birthe Leemeijer - één van de deelnemende kunstenaars aan de uitgestelde IJsselbiënnale - ontwikkelde op verzoek van Stichting IJsselbiënnale in de zomer van 2020 een project dat deze bijzondere tijd markeert, terugblikt en vooruit kijkt. Kunstenaar Birthe Leemeijer bracht in de zomer van 2020 telkens twee mensen samen bij een karakteristieke wilg langs de IJssel. De gesprekken die hieruit zijn ontstaan kun je terugluisteren in de podcastserie 'Ontmoetingen bij de wilg'. Fotograaf Natascha Libbert legt in een serie foto's de identiteit van de wilg vast, die als stille getuige aanwezig is bij de gesprekken. Meer informatie >>