Net als in iedere andere Nederlandse stad, heeft Deventer vanaf de jaren 50 een grote collectie prachtige, en minder prachtige beelden in de publieke ruimte opgebouwd. In principe gebeurde dit om, na de gebeurtenissen van de tweede wereldoorlog, de bevolking dagelijks in contact te laten komen met kunst, en hierdoor een groter bewustzijn van de eigen cultuur te bewerkstelligen.

Een beeld in een museum wordt meestal gepresenteerd in een witte ruimte, en is daardoor ontdaan van de tijd waarin het gemaakt is. Bij kunst in de publieke ruimte is dit niet het geval. Kunst op straat ziet de tijd waarin zij gemaakt is vertrekken, en beweegt zich onveranderlijk richting de toekomst.Met het project Deventer Beeldenstorm wil kunstenaar Wouter Klein Velderman de beelden, die ons dagelijks omringen, betekenis geven in de tijd waarin we nu leven.

Wouter Klein Velderman
Wouter Klein Velderman komt oorspronkelijk uit Deventer, en vertrok voor zijn studie aan de Gerrit Rietveld Academie naar Amsterdam. Tegenwoordig geeft hij daar zelf les. Klein Veldermans immense sculpturen en installaties zijn te bewonderen in binnen- en buitenland. Zo maakte hij bijvoorbeeld in 2011 de hoogste Mickey Mouse van Zuid-Amerika, in de jungle van Suriname.

Vanaf het voorjaar van 2013 vinden, verspreid over de hele stad, evenementen plaats die te maken hebben met de beeldencollectie.

Beeldcircus 
Het Beeldcircus presenteert op vrijdag 5 april om 14.00 uur het kunstwerk ‘De rode driehoeken’ van kunstenaar André Volten in een grote circustent in het Karel de Grote Plantsoen. Buurtbewoners, scholieren en belangstellenden zijn van harte welkom om als hooggeëerd bezoek naar het beeld te komen kijken en hun mening te geven over het kunstwerk. Voor meer informatie kijk op www.deventerbeeldenstorm.nl  

Videoportretten
Beeldenstorm maakt het dit voorjaar en zomer een aantal videoportretten over de beelden in de publieke ruimte van Deventer. In het eerste portret wordt het beeld van Toon Dupuis, President Steyn aan de Stationsstraat uitgelicht. Blijf Steyn Marthinus volgen en word vriend met hem op facebook.

Volg het project via www.deventerbeeldenstorm.nl en word vriend van een beeld op facebook!

Deventer Beeldenstorm is een initiatief van beeldend kunstenaar Wouter Klein Velderman (1979), in samenwerking met Kunstenlab, Keizerslanden vernieuwt en Kunst in mijn buurt.