Op zaterdag 8 april vindt in Kunstenlab en De Perifeer het festival Perifest plaats. Met Fuensanta, Hala, Gökay Atabek, Amber Baju & Bastian Benjamin, Soon To Expire, Olaf Putker & the Scenic Sound, Hebe Diepenmaat en Rowan de Beaufort wordt dit jaar weer een editie om te smullen! Perifest wordt georganiseerd door De Perifeer in samenwerking met Kunstenlab. Lees meer over de line-up hieronder. 

Tickets voor de festivaldag op 8 april zijn hier te koop. Het tijdschema volgt later (maar er speelt niets tegelijk, dus je hoeft niets te missen). 

Tentoonstelling 'Proud Music of the Storm'
Naast de festivaldag/-avond op 8 april organiseert De Perifeer in samenwerking met Sietse co-curator, derdejaars ArtEZ-student, de duo-tentoonstelling 'Proud Music of the Storm' met werk van Beate Bos en Sarjon Azouz. De tentoonstelling is te zien vanaf 25 maart t/m 7 mei in de projectruimte van Kunstenlab. Lees hier meer over de tentoonstelling >>

 

Line-up Festivaldag Perifest
Zaterdag 8 april vanaf 15.00 uur

Fuensanta
Poëzie en bezielde zangkunst van de Mexicaanse zangeres en contrabassiste Fuensanta Méndez komen samen in kleurrijke composities waarin de weelderige natuur en energieke spirit van haar geboorteland wordt verklankt. Ze groeide op in de waterwouden van Mexico, een magische plek waar ongerepte schoonheid en de woeste aard van de natuur samenkomen. Fuensanta’s muziek bevat de vrijheid en rijkdom van de hedendaagse jazz, maar behoudt tegelijkertijd de eenvoud van een popsong. Ze studeerde in 2019 summa cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en werkt samen met artiesten als Louis Cole, Han Bennink en Sanem Kalfa.

HALA
HALA is een divers en energiek muzikaal spektakel – vol onverwachte wendingen die zijn gebaseerd op de sprookjesachtige composities van zangeres en bandleider Helene Matthia, met Arno Bakker (Andy Frasco & The U.N.) op sousafoon, Jorrit Westerhof (3times7) op gitaar en Gerri Jäger (Knalpot, Rooie Waas) op drums. Jorrit Westerhof zal ook deel uitmaakt van Soon To Expire, eveneens op PERIFEST te horen op 8 april. HALA doorkruist diverse genres; van progressieve rock, avant-pop en (vrije) improvisatie tot avant-garde en cabaret. Je hoort invloeden van artiesten als Neneh Cherry, Nina Hagen en Acoustic Ladyland.

Amplified Fencer
Amplified Fencer is een onderzoeksproject van Gökay Atabek waarin hij observatietechnieken en impliciete compositie onderzoekt met behulp van experimentele interfaces. In deze performance worden de bewegingen van een schermer (Gökay Atabek zelf!) ontleed en vertaald in soundscapes, via sensoren, een neuraal netwerk en een experimentele synthesizer. De schermer (nu een muzikant) construeert een compositie door een realistische, logische reeks schermbewegingen uit te voeren. Dit proces is vatbaar voor dezelfde mislukkingen die de schermer in een wedstrijd punten zou kosten; het neurale netwerk is alleen getraind om absoluut perfecte posities te herkennen. Om de focus en stressreactie van de schermer zichtbaar te maken, is de schermer gekoppeld aan een EEG-apparaat dat actief de hersenactiviteit meet. Deze gegevens worden verwerkt door een videosynthese-engine en geprojecteerd op het speelveld.

Amber Baju & Bastiaan Benjamin
Voor deze editie van PERIFEST hebben we twee lokale helden in het diepe gegooid, door ze uit te nodigen om voor het eerst samen op te treden. Bastian Benjamin en Amber Baju delen een voorliefde voor modulaire synths, maar waar deze kersverse samenwerking op uitdraait is voor iedereen nog een verrassing. Bastian Benjamin is een jonge producer/muzikant die uitblinkt in zware bass sounds en surrealistische soundscapes, geïnspireerd door verschillende dansstijlen en cinematografie, soepel schakelend tussen grote muzikale contrasten. Amber Baju is het spiksplinternieuwe alter ego van geluidskunst-veteraan Jeroen Diepenmaat. Als Amber Baju maakt hij muterende audiotrips die aanvoelen als een warm bad na een intensieve reis. Naïef, organisch, geïmproviseerd en subtiel; elektronische muziek die de tijd stopt.

Hebe Diepenmaat
Hebe Diepenmaat is derdejaars kunststudent aan ArtEZ, Arnhem. Ze schildert, haakt en tuft – een techniek om tapijten te maken. De werken zijn vaak groot van schaal en maken door kleur- en materiaalgebruik veel indruk. Een werk bevat over het algemeen meerdere technieken, waarbij onderzoek centraal staat. Het gebruik van tekst in het werk van Diepenmaat brengt het beeld samen tot een geheel. De teksten in combinatie met krachtige lijnen en kleurvlakken laten werken zien van een kunstenaar in spé die weet hoe ze het publiek kan bespelen en confronteren met haar werk. Tijdens PERIFEST is haar werk ‘Ah jôh, vlieg op’ te zien in de podiumruimte van Kunstenlab.

Soon to Expire
Het jonge Nederlands/Litouwse project Soon to Expire bestaat uit Austeja Zvirblyte (vocals) en Jorrit Westerhof (electronics). Ze baseren hun shows op hauntology (het idee dat elementen uit ons sociale en culturele verleden terugkeren in de vorm van geesten) en gebruiken daarvoor opnamen uit de jaren 20. Het typische gekraak van oude platen verstopt zich in opgewekte, meestal dansbare muziekflarden, die het koppel verder manipuleert tot een spookachtige maar wonderschone sound, vermengd met theatrale, live gezongen opera, in een bad van overdadige reverb. Jorrit Westerhof is tijdens PERIFEST trouwens ook te horen in de band HALA.

Rowan de Beaufort
Rowan de Beaufort is een tweedejaars kunststudent aan de HKU fine-art in Utrecht, maar schrijft daarnaast al enige jaren Nederlandstalige samba met klassieke gitaar en zang. Zijn muziek is gebaseerd op de samba traditie met artiesten als Cartola en Nelson Cavaquinho. De passie voor zijn grote voorbeelden is duidelijk voelbaar en de combinatie van de Nederlandse taal met warmbloedige samba is onverwacht overtuigend; de liedjes ademen weemoed en saudade.

Olaf Putker & The Scenic Sound
Met een voorliefde voor eigentijdse indie en zeventiger-jaren folk, klinkt Olaf Putker & the Scenic Sound als een mix van Wilco, Nick Drake, Elliott Smith en Hollands eigen Daryll-Ann. Sinds zijn achtste levensjaar struint Olaf platenzaken en slonzige barretjes af om zijn songs ten gehore te brengen. Een paar jaar later speelde hij in poppodia als Luxor Live en Hedon en haalde de landelijke finale van Kunstbende. Begin 2020 bundelde hij krachten met the Scenic Sound. Bij tijd en wijlen hoor je beheerste americana, maar vaak culmineren hun liedjes in een rebelse muur van geluid, steevast gebracht met puberale en brutale energie.


Maaltijd van Magda
Omdat PERIFEST om 15.00 uur aftrapt en doorloopt tot in de avond, kun je een maaltijd van Magda bestellen. Niet zomaar een maaltijd, maar een overheerlijke (vegan!) Orzo Fungi Als je mee wil eten, koop dan van tevoren alvast een ticket+maaltijd voor slechts €5 extra, zodat Magda weet hoeveel ze ongeveer moet maken en we niet onnodig voedsel verspillen. Thanks en eet smakelijk!

 


PERIFEST 2023 wordt georganiseerd door De Perifeer i.s.m. Kunstenlab en mede mogelijk gemaakt door Hanzejaar 2023, Gemeente Deventer, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Stichting Wesselings van Bremen, Jeannette Hollaarfonds en Deventer Cultuur Club.

Festival Perifest

8 april 2023
15.00 uur
Podiumruimte
Ticket: € 20,- | Discount Ticket: € 10,- (lees de voorwaarden)

 

 

Bezoek het facebook event: