Op zondagmiddag 7 mei om 14.00 uur wordt de tentoonstelling 'Prima Materia' afgesloten met een verdiepend programma. Deze middag zoomen we in op een aantal inspiratiebronnen van de kunstenaar. Zo bekijken we samen met documentaire fotograaf en filmmaker Jan van IJken zijn korte film ‘Planktonium’ en zal wetenschapsfilosoof Vincent Blok een korte lezing geven over zijn boek ‘Van Wereld naar Aarde’ en het gedachtengoed erachter. Aansluitend gaan Jan van IJken en Vincent Blok in gesprek met Simone Albers. 


Jan van IJken
Documentaire fotograaf en filmmaker Jan van IJken maakte de film ‘Planktonium.’ Het is een reis naar een onbekend universum, bewoond door alien-achtige wezens. Deze wonderschone organismen zijn voor de meeste mensen onbekend omdat ze met het blote oog niet zichtbaar zijn. 'Mijn schilderingen vallen er ongeveer bij in het niet, zo haarscherp en dynamisch als dat het organismen onder de microscoop in de film voorbijkomen': zegt Simone over de film 'Planktonium'. 

Vincent Blok
Wetenschapsfilosoof Vincent Blok schreef het boek ‘Van Wereld naar Aarde.’ Daarin schrijft hij over de ‘elementaire aarde’ als een instabiele wereld-scheppende kracht die steeds van vorm verandert. Het boek is een grote inspiratiebron voor Simone Albers en haar verwondering over die ongrijpbare kracht is voelbaar in haar werken. 

 

Programma

14.00 uur: Welkom + introductie

14.10 uur: Screening korte film ‘Planktonium’ van Jan van IJken

14.30 uur: Lezing door Vincent Blok

15.00 uur: korte pauze

15.15 uur: Gesprek tussen kunstenaar Simone Albers, documentaire-fotograaf en filmmaker Jan van IJken en wetenschapsfilosoof Vincent Blok.

16.15 uur: Einde gesprek – Gelegenheid om na te praten

Close up | Prima Materia

7 mei 2023
14.00 uur
15.30 uur
Grote Zaal
Gratis