Ellen Schild, architect en directeur van Studio Groen+Schild, openende zondag 20 november de tentoonstelling ‘Tussenruimte’ van Danny Foolen

Vlak voor de opening keerde Ellen terug van een tweeweekse architectuurreis door Japan en sprak zij met Danny over zijn werk. Tijdens het kennismakingsgesprek spraken zij onder andere over Japan.

In het werk van Foolen herkent Ellen de elementen die de Japanse cultuur en architectuur verankerd zijn, namelijk de lege ruimte, het licht, verfijning en aandacht voor details. Tijdens de opening overhandigde zij het Japanse karakter ‘Ma’ aan de kunstenaar. Het karakter is volgens Ellen onlosmakelijk verbonden met zijn werk. ‘Ma’ staat voor de ruimte tussen de objecten, de stilte tussen de noten in muziek, een adempauze in een zin of zoals zij het omschrijft; Japanners zijn niet bang voor een stilte in een gesprek.

 

Tussenruimte - Danny Foolen

 

Ma staat dus voor de tussenruimte, de titel van de expositie. Tussenruimte is in de Japanse architectuur heel wezenlijk. Niet alles hoeft gevuld te worden. Volgens Ellen past Ma zelfs nog beter bij Danny dan hijzelf denkt. Het karakter bestaat namelijk uit twee delen: Het ene deel betekent ‘deur’ of ‘opening’ en het tweede deel van het karakter betekent ‘zon’. De ‘zon’ is een belangrijk element in het werk van Danny; zonder licht ervaar je geen ruimte. De twee karakters samen beschrijven het moment dat het zonlicht door een kier naar binnen schijnt. Het licht schept verwachting en nieuwsgierigheid in ‘Ma’. En dat is wat Ellen Schild terugziet in het werk van Danny Foolen; ‘ruimte, verassend en vervreemdend, een belofte’.

Ellen Schild
d.d. 20 november 2022
groenenschildwonen.nl

De tentoonstelling 'Tussenruimte' is nog te zien tot en met 8 januari 2023. Lees meer >>