Het verhaal en de plek
Centraal in het verhaal staat de Munsterkolk. Hier werd volgens overlevering een Munsterse soldaat, die onder vrijgeleide in de stad was achtergebleven, door een berooide bevolking verdronken. Dit alles speelde zich af in 1672, het Rampjaar voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In dit jaar lag de Republiek zwaar onder vuur en was in oorlog met Engeland, Frankrijk en nabij Rijssen met Munster.

Het kunstwerk
Het beeld bestaat uit twee elementen: Een archetypi­sche helm en een bronzen hondje De enorme helm helt achterover waardoor je er goed in en onder kunt kijken. Bij de verlaten helm zit een in brons gegoten hondje stil te wachten op zijn baasje die nooit meer terugkomt. Het is een Hollandse Dog, naar het voorbeeld van Pompey, de hond van Willem van Oranje. Juist het contrast tussen de levendigheid van het hondje en de eenvoud van de helm maakt het tot een schilderachtige scène. 

De kunstenaars
Albert Dedden (1959) en Paul Keizer (1958) (Space Cowboys) wonen en werken in Deventer. Zij werken vooral in de openbare ruimte.
Het werk verraadt een voorkeur voor het poëtische, het vertellende door middel van thema's. Met daarbij aandacht voor vorm en inhoud en soms voorzien van een venijnig laagje.

Wij hebben coördinaten in de tekst vermeld, via de app Commander Compass Lite kunt u deze invoeren en de Canonkunst vinden.

Het gedicht
Naar aanleiding van de geschiedenis, de plek en het kunstwerk heeft dichter Koos Geerds een gedicht geschreven:

een helm, een hond
zijn tongval die zojuist hem jammerlijk

als vreemde muskettier verried – en dan
de scherpe piek die hem de muur op dwingt

de enkele seconden die hem rijssen op de kop
vertonen, zijn helm die ringkinkt naar beneden

een schelle blaf die in zijn oren klinkt
de moddergrond die aan zijn laarzen zuigt

het water dat zich onverbiddelijk sluit
en dat was dat vanuit de mens bezien

er is een logica die dit te boven gaat
en het geduld opbrengt dat ons ontbreekt

die met de kop schuin op het wonder wacht
die hondentrouw… de dood is relatief

mag hij misschien wat stilte alsjeblieft?