Iedereen kent de woorden MIJ, JIJ, ZIJ, HIJ, WIJ, GIJ die op de op de rotondes van de Springerlaan staan. Ik en de ander; zo heet dit kunstwerk van Marc Ruygrok. Op zaterdag 21 maart ging kunstenaar Marianne de Bakker op de Ulebelt een nieuw kunstwerk maken in de vorm van een korte video: Ik en de Ander.

Doe mee!
Marianne de Bakker nodigde bewoners van de Vijfhoek uit om mee te doen en te verzamelen bij de Ulebelt. Samen vormden zij de woorden Ik en de Ander. Het filmen van dit proces gebeurde spectaculair vanuit de lucht met een drone.

Kunstwerk 'Ik en de ander'
Het kunstwerk 'Ik en de ander' van Marc Ruygrok is een serie van zes beelden op rotondes aan de Leonard Spingerlaan. Sinds het begin van de wijk staan de levensgrote ‘wij’, ‘zij’ en ‘jij’ op de rotondes van de Leonard Springerlaan. Toen de bouw bijna klaar was, zijn de laatste drie kunstwerken ‘mij’, ‘hij’ en ‘gij’ geplaatst.

Als je een kunstwerk in de openbare ruimte plaatst, moet dat iets zeggen over de plek waar het staat, vindt kunstenaar Ruygrok. “De Vijfhoek is een Vinex-locatie. Zo’n wijk ontstaat op de tekentafel. De mensen die er komen wonen, kennen elkaar nog niet. Ze moeten nog een gemeenschap opbouwen. ‘Ik en de Ander’ is een omschrijving van die gemeenschap.”

Community kunstenaar Marianne de Bakker brengt het kunstwerk van Marc Ruygrok extra onder de aandacht door het maken van een nieuw videokunstwerk samen met Vijfhoekers bij de Ulebelt. Naast dit collectief ervaren van Ik en de Ander staat er ook een individuele ervaring (een ‘date’ met ZIJ, HIJ of GIJ) met het kunstwerk op de planning.

Kunstwerken in de openbare ruimte
De aanleiding (of doel) voor de ‘making off’ van de video ‘Ik en de Ander’ is om de bestaande kunstwerken in de openbare ruimte opnieuw onder de aandacht te brengen. De commissie Kunst en Openbare Ruimte Deventer heeft een website in de maak met alle kunstwerken in de openbare ruimte van Deventer.

Kunstenlab en Bureau Kunstcircuit ondersteunen dit initiatief met een eigen project waarbij ze een aantal werken extra onder de aandacht van het publiek gaat brengen. Zij hebben community-kunstenaar Marianne de Bakker gevraagd een klein project  te organiseren dat ingaat op de betekenis en de locatie van het werk Ik en de ander. ‘ Het belangrijkste doel van de opdracht is het bekendmaken van het beeld en het liefst een verbinding maken met het beeld.’

Project Beeldenstorm
Met het project Beeldenstorm wordt een aantal kunstwerken in de openbare ruimte van Deventer extra onder de aandacht van het publiek gebracht. Het belangrijkste doel is het bekendmaken van de collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Deventer en daarbij het beeld of de intentie van het beeld extra te beleven. De commissie Kunst en Openbare Ruimte Deventer ontwikkelt op dit moment een website met alle kunstwerken in de openbare ruimte van Deventer. Een foto- en/of beeld- en geluidsverslag van de verschillende deelprojecten komen op deze website te staan.