Het verhaal en de plek
Landgoederen hebben een stevig stempel gedrukt op het Overijsselse landschap. De provincie kent vele tientallen buitenhuizen met bijbehorende sierlijke tuinen, lanen, par­ken en bossen. Veel landgoederen hebben eigen kleuren op luiken, toegangshekken en duiventillen, die ontleend zijn aan het familiewapen van de adellijke bewoners. De boerderijen op de landgoederen zijn nog steeds te her­kennen aan de gekleurde luiken.

Het kunstwerk
Linda Nieuwstad heeft een 17e-eeuws bloemstuk als drager gebruikt voor een kunstwerk waarin het historische kleurgebruik centraal staat. Het bijna surrealistisch grote bloemstuk bevat bloemen waarvan de kleuren overeen­komen met de kleuren van de luiken van 7 verschillende landgoederen in de omgeving. Zo is er bijvoorbeeld de gestreepte rood-witte tulp als verwijzing naar de rood-wit gestreepte schuinbalk op de luiken van landgoed ’t Rozendael.

Het kunstwerk staat op de plek waar vroeger een grote havezate heeft gestaan: De Bredenhorst. Van het huis zelf is niets meer terug te vinden. Met het bloemstuk wordt een deel van de rijke historie weer zichtbaar.

De kunstenaar
Linda Nieuwstad maakt drie dimensionaal werk en heeft de laatste jaren een reputatie opgebouwd als maker van weelderige bloemstillevens – niet geschilderd op doek of paneel, maar gemaakt van uitgesproken industriële materialen als plastic, textiel, schuimrubber, pvc en staal. En in een formaat dat een gemiddeld standbeeld van voorname staatsmannen overtreft. In de monumentale bloemstukken van Nieuwstad kun je behalve met het oog soms ook haast lijfelijk ronddwalen. Het bezorgt de kijker een gevoel dat het midden houdt tussen ‘bevreemdend’ en ‘overweldigend’. 

Wij hebben coördinaten in de tekst vermeld, via de app Commander Compass Lite kunt u deze invoeren en de Canonkunst vinden.

Het gedicht
Naar aanleiding van de geschiedenis, de plek en het kunstwerk heeft dichter Koos Geerds een gedicht geschreven:

kleuren  van  overijssel
overijssel jij tuin van nederland

hoe verwart ons jouw coloriet
jij opent bloem voor bloem

na de allereerste lenteregens
jouw banier is een waaier

van stillevens op panelen
jouw heraldiek volgt de lichtbreking

op luiken naast ramen
zon en maan verlaten de grachten

in de verwaande steden
en haasten zich verlangend

naar jouw betoverend vaandel
met de gloedvolle kracht

van hun intense strelingen
schaapskooien
graanmolens
havezaten
gehuchten
kastelen
brinkdorpen
boerderijen
weilanden
aardappelakkers
havervelden
stuifzanden
beekdalhellingen
rivierduinen
heidegronden
eikenhakhoutwallen
langs uitgeholde wegen

zijn de dragers van jouw uitdagende palet
en de aarde zelf bedacht een plek voor haar boeket